Германското "Възраждане", в координация с ФСБ, попречило да се прати оръжие на Украйна

6593
Германското "Възраждане", в координация с ФСБ, попречило да се прати оръжие на Украйна
Снимка: Getty Images

Крайнодясната германска партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) е координирала действията си с руските служби и по техни инструкции е попречила на правителството в Берлин да предоставя оръжия на Украйна. Това разкри независимата руска разследваща медия The Insider.

Връзките между AfD и ФСБ

Всичко се е случило с посредничеството на 52-годишния Владимир Сергиенко, роден в Украйна. Той е съветник на Ойген Шмид - депутат в Бундестага от AfD. През август The Insider и Der Spiegel съобщиха, че Сергиенко е сериозно подозиран в Германия, след като е излязла наяве кореспонденцията му с предполагаем агент на ФСБ, известен само като "Алексей".

Истинското име на Алексей вече може да бъде разкрито като Иля Вехтомов, роден през 1987 г. Той е офицер от Пета служба на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, една от агенциите наследници на КГБ от съветската епоха. Въпреки че ФСБ отговаря до голяма степен за вътрешната сигурност и контраразузнавателните дейности в Русия, Пета служба, създадена през 90-те години на миналия век, действа като нейно външно разузнавателно звено.

Още: Евродепутат се оказа агент на Русия - години наред изнасяла информация към ФСБ

Самоличността на Вехтомов е потвърдена чрез телефонни метаданни, пише The Insider. От тях става ясно, че той поддържа постоянна връзка с десетки други известни членове на ФСБ, включително с Владимир Петровски, началник на Девети отдел на Департамента за оперативна информация (ДОИ) на Пета служба. Девети отдел отговаря за събирането на разузнавателна информация за Украйна - страната, която Владимир Путин възложи на Пета служба да дестабилизира политически в навечерието на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г. Пета служба се стреми да подкопае доверието на Запада към Украйна и да предотврати с всички възможни средства "притока на оръжие към нашата страна", казва цитиран от изданието украински генерал - Валерий Кондратюк.

Изтеклите данни за пътуванията на Вехтомов показват, че самият той, използвайки редица алтернативни самоличности, е набирал други украинци при тайни срещи с тях, обикновено в съседен Беларус или на ваканционни дестинации в Турция, в периода преди инвазията през 2022 г.

Още: Западни оръжия в Украйна и как се представят: Британският танк Challenger 2 и шведската гаубица Archer (ВИДЕО)

Как агентът е проникнал в Бундестага?

Депутатският съветник Сергиенко е роден в западния украински град Лвов. Въпреки това по-голямата част от законодателната му дейност в приемната му Германия е била насочена към подпомагане на Русия да завладее родината му. В отговор, изпратен на Der Spiegel, Сергиенко отрича да има каквито и да било връзки с руското разузнаване или с Вехтомов. "Посочените връзки с Русия са измислица, а посоченото лице за контакт, Иля Вехтомов, не съществува за мен. Обвиненията, според които съм агент за влияние на Москва, са неоснователни и не отразяват действителността", твърди той.

Но общуването на Сергиенко с Вехтомов разказва съвсем различна история.

В качеството си на помощник на депутата от AfD в Бундестага Шмид, Сергиенко е помагал за писането на речи за законодателя и други членове на AfD. Партията, която разполага с 83 от общо 736 места в парламента, е известна с ултранационалистическата си и ксенофобска идеология, с противопоставянето си на Европейския съюз и НАТО и с привързаността си към настоящия стопанин на Кремъл - Путин. Институционално AfD води кампания срещу санкциите за Москва, които бяха наложени след началото на пълномащабната инвазия в Украйна.

Още: Допускане на руски агенти у нас? Денков: Чух по телевизията, службите не са ме информирали

Снимка: Getty Images

От началото на войната Сергиенко е посетил Русия 18 пъти. Той дори е летял до Москва на 23 февруари 2022 г., ден преди началото на инвазията. След това, на 6 юни 2023 г., агентът на ФСБ Вехтомов организирал еднодневно пътуване на Сергиенко и висшия оперативен служител на AfD Бернхард Улрих Йохме до Сочи. До този момент пътуването не е оповестявано публично.

Бивш помощник на друг депутат от Бундестага заявява пред The Insider, че Сергиенко би имал както официален, така и неофициален достъп до голяма част от информацията за формирането на германската политика. "След като влезеш в сградата на парламента, си свободен да отидеш където пожелаеш", казва той. "Ако сте съветник, имате по-голям достъп. Единствената забранена част е президентското ниво или парламентарното общество, частният клуб".

Влиянието на руските служби върху германската помощ за Украйна

Освен това на най-голямата опозиционна партия в парламента винаги се възлага председателството на Комисията по бюджетните кредити - един от най-чувствителните органи за вземане на решения в законодателния орган. До федералните избори през 2021 г., когато Шмид, шефът на Сергиенко, печели мандат, тази партия беше AfD. А това означава, че руски шпионин, който се подвизава в партийните среди на Германия, би бил посветен в актуална и значима информация, особено в критичните месеци, предшестващи войната в Украйна.

Още: Бронирани машини и ракети за Украйна: Германия с нова военна помощ

Изтеклите съобщения показват, че след началото на войната Сергиенко е предприел преки действия, насочени към възпрепятстване на отбранителните усилия на Украйна, и то по искане на своя ръководител от ФСБ. Под ръководството на Вехтомов Сергиенко инициира съдебно дело, целящо да спре (или поне да забави) германската помощ за Киев. Той излага твърдението, че канцлерът Олаф Шолц не е получил всички необходими одобрения от Бундестага, преди да предприеме изпращането на основни бойни танкове "Леопард 2" за Украйна.

На 1 март 2023 г. Сергиенко съобщава на Вехтомов за усилията си: "Работата на правителството ще бъде възпрепятствана. Тази ситуация е изгодна за нас, защото танковете или ще бъдат доставени много по-късно от планираното, или ще бъде наложена съдебна забрана. За да поддържаме тези действия, се нуждаем от следното - одобрение, медийна подкрепа, финансова подкрепа. Един член на Бундестага ще подпише договор за подготовка на съдебния иск. Отделно ще бъдат използвани запитвания и отговори на депутати от научната служба на Бундестага".

Сергиенко иска от Вехтомов 93 000 долара за финансиране на правната кампания, като на 1 март пише на служителя на ФСБ, че това ще струва "приблизително 25 000 евро на месец", като изчислява, че всичко ще отнеме около 3-4 месеца.

На 3 май Вехтомов изпраща съобщение на Сергиенко: "Между другото, относно активните мерки, има ли напредък?". Сергиенко отговаря: "Следваме маршрута. Не е лесно, но вървим напред".

Още: Дай на Украйна ракети "Таурус": Коалиционните партньори на Шолц засилват натиска

През юли парламентарната група на AfD наистина внесе иск във Федералния конституционен съд на Германия, в който се твърди, че правителството не може да изпраща никаква военна помощ на Украйна - не само танкове, но и несмъртоносни комплекти като вълнени одеяла и спални чували - без подписа на Бундестага.

Парламентарната фракция на AfD обаче отрича да има връзка между този иск и общуването на Сергиенко с Вехтомов. Според юридическия представител на AfD целта на делото не била да се забавят доставките на танкове за Украйна, а по-скоро да се изяснят конституционните права на Бундестага по въпроси, свързани с предоставянето на помощ за сигурността на чужди държави.

Още: "Гладиатор": Секретният руски спецбатальон от затворници е напът да спре да съществува, разбит от украинците

До момента Германия е изпратила 18 от своите танкове Leopard 2 на Украйна и е разрешила на други европейски държави, които имат запаси от произведената в Германия техника, да изпратят още десетки машини от своите запаси.

Очакваше се тези танкове да изиграят съществена роля в усилията на Украйна да постигне териториални завоевания на бойното поле през 2023 г., а забавянето на доставката им се посочва като една от причините, поради които в крайна сметка неубедителната контраофанзива на Киев започна толкова късно.

Още: Разузнаването постави под наблюдение партията "Алтернатива за Германия"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа