Зеленски е изправен пред тежка битка. С популистите в Европа

3719
Зеленски е изправен пред тежка битка. С популистите в Европа
Снимка: iStock

Украинският президент Володимир Зеленски е изправен пред нарастващото предизвикателство в Централна Европа, където популистки лидери, включително новоизбраният министър-председател на Словакия, се противопоставят на допълнителна военна помощ за Киев от Европейския съюз и НАТО.

В четвъртък, 26 октомври, премиерът Роберт Фицо, чиято партия спечели парламентарните избори през септември, заяви, че Словакия повече няма да предоставя военна помощ на Украйна, настоява за започване на преговори с Москва и незабавно прекратяване на военните действия в Украйна.

"Няма да подкрепя военна помощ за Украйна. Незабавното прекратяване на военните действия е най-доброто решение, което имаме сега за Украйна", каза министър-председателят и добави, че Братислава ще продължи да изпраща хуманитарна помощ на Киев. "Европейският съюз трябва да се трансформира от доставчик на оръжия в миротворец." Още: Републиканци към Байдън: Искаш помощ за Украйна? Спазвай 12 условия

Фицо също подчерта, че ще се противопостави на всякакви антируски санкции, които смята вредни за Словакия. „Няма да гласувам за никакви антируски санкции, докато не видим анализ на възможното им въздействие върху Словакия", каза той. „Ако възникне въпросът за санкции, които ще ни навредят, както правят повечето санкции, не виждам причина за тяхната поддръжка".

Изборът на Фицо може да доведе до това Словакия да се присъедини към Унгария и нейният премиер Виктор Орбан, като се превърне в още една пречка пред усилията на ЕС срещу Москва.

Алена Кудзко, вицепрезидент по политиката и програмното развитие в мозъчния тръст Globsec в Братислава, каза пред репортери на Newsweek, че Фицо е известен с прагматичния си подход, който е поддържал през цялата си дълга политическа кариера.

„Той няма да подкрепи Русия само заради самата подкрепа. Той няма да подкрепи Орбан само заради подкрепата на Орбан. И той няма да подкрепи Европейския съюз и НАТО само заради подкрепата на Европейския съюз и НАТО“ - каза Кудзко. Още: Орбан: Украйна няма да спечели, унгарските данъкоплатци няма защо да ѝ помагат

„Ако възникне необходимост, той може да се съгласи с решенията на Европейския съюз и НАТО“, добави тя. „Но, разбира се, той ще се опита да води твърди преговори, за да постигне определени отстъпки за Словакия, които ще му бъдат от полза на вътрешнополитическата арена."

Словакия е една от най-малките страни в НАТО и Европейския съюз, но принципът на единодушно вземане на решения, който ръководи и двата блока, дава на Братислава значително влияние. Даже една държава като Унгария може да предизвика сериозни разногласия в двете организации и сега служителите на ЕС и НАТО могат да се сблъскат с двоен проблем.Александър Мережко, член на украинския парламент и председател на комисията по външни работи на Върховната рада, каза пред Newsweek, че изявлението на Фицо „е неприятно обстоятелство и може да си имаме работа с мини-Орбан“. Още: Унгария и Словакия блокираха 50-те млрд. евро за Украйна от европейския бюджет

"Словакия наистина не беше най-големият доставчик на помощ за Украйна. В същото време се надявам, че демократичната опозиция в Словакия е достатъчно силна, за да попречи на Фицо да превърне тази страна в Унгария", добави Мережко.

Въпреки малкия размер на страната (6 млн. души), словашкото правителство, преди пристигането на Фицо, успя да прехвърли значително количество военна помощ на Украйна. Братислава изпрати боеприпаси, бронирани бойни средства, артилерийски оръдия и дори бойни самолети в съседната държава, като бившият министър на отбраната Ярослав Над счита, че доставките на оръжие са „правилното нещо“.

Когато говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше попитан за решението на Фицо в четвъртък, 26 октомври, той отговори: „Словакия не е имала толкова голям дял в предоставянето на оръжия, така че е малко вероятно това да повлияе на целия процес“.

ОЩЕ: Подкрепят ли украинците Зеленски: Голямо проучване с категоричен отговор

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари