X
 
 

Арт галерия Le Papillon представя Христо Йотов - живопис и Григор Мицев - скулптура

1363 0
photo of Арт галерия Le Papillon представя Христо Йотов - живопис и Григор Мицев - скулптура
Снимка: Le Papillon Art Gallery
Арт галерия Le Papillon ви кани на необикновен спектакъл, насочен към две основни човешки сетива с изложбата „Имагинерни изрази“ от 8-ми август до 4-ти септември 2019 г. С удоволствие ви представяме героите на двама автори, обичащи сюрреалния подход, с изключително богато въображение, драматургичен талант и фина естетика - Христо Йотов – обичан от много колекционери и почитатели от няколко континента и Григор Мицев – утвърден и признат скулптор в и извън пределите на България.

В разгара на най-емоционалният и наситен със събития сезон ви създаваме непредвидима и изненадваща среща със завладяващите сюжети на двама автора с обща посока на изразност, но творящи в различни жанрове. И двамата са с елегантно чувство за хумор и завладяващи философски разкази с разпознаваема стилистика, всеки майстор в своята форма на творчество, и двамата - очаквани от колекционери и ценителите на съвременното изкуство.

Арт галерия Le Papillon представя изложба на Адриян Бекяров

Арт галерия Le Papillon с голямо удоволствие представя от 3-ти юли до 7-ми август 2019-та финия лиричен реализъм във виртуозно изпълнен...

Безкрайното въображение, творческа смелост и дързост, както и закодираният подтекст, прикрит в привидно разпознаваеми фигури и форми, е това, което обединява двамата автори в първа им съвместна изява, организирана от арт галерия Le Papillon. И ако картините на Йотов ни потапят, дори магнетично привличат в имагинерното поле на прозорливата мисъл на художника, то скулптурите на Мицев ни завладяват с перфектния баланс на модерно и класическо, на реалистична форма в неочаквана композиция. И при двамата автори героите са носители на имагинерни изрази, някои прикрити зад маски, други изразяващи чисти откровени силни емоции, но всички са активни участници в спектакъла на живота, където всеки от нас може да открие себе си.

Основният смисъл на изкуството от висок клас е да провокира категорично мисълта на публиката, да приковава магнетично вниманието, но и неусетно да надгражда осъзнатостта на зрителя, да развива неговата емоционална интелигентност и естетическа цензура. Тази допълнителна награда получават почитателите на творчеството на Йотов и Мицев, заедно с доброто настроение от колоритните забавни сюжети, както и менталният ребус - предизвикателство за интелигентния наблюдател, всичко поднесено с много високо ниво живопис с фини детайли и прекрасни скулптурни форми.

Всичко в творчеството на Христо Йотов е необикновено, всеки образ е разгръщане и опознаване на нова човешката вселена, на нова душа. За него е важно да усеща вътрешния кипеж на героите, да анализира свободата – макар и тя да е толкова необяснима, както самите герои. Те са устремени, целенасочени, непримирими, напомнят ни, че силата на човешкият дух е двигателят на всяко постижение. При тях всяка цел и мечта е възможна, стига усилията да са насочени в правилна посока. И ако е вярно твърдението на Джаспър Форд, че „въображението на гения осигурява на маниаците идеи с двадесет години напред“, то сюжетните нишки в картините на Йотов зареждат зрителя с истории за анализиране в продължение на времето. Затова творбите му са страст за много колекционери от цял свят. Сюжетите, като имагинерни изрази на наши сънища разпознаваме общочовешките черти на героя, поставен в екстремна ситуация. Много често в картините основната сюжетна линия е допълнена от елементи, които убягват на съзнанието при първа среща с творбата. Когато се потопим обаче по-дълбоко, скритите лица, предмети и елементи, изпъкват един след друг и всичко си идва на мястото – зрителят открива логичната връзка, която става очевидна и потребна. И ако не разпознаем себе си в „Летен празник“, то може би ще се открием в „Островът“ или сред „Обитателите на зелената къща.

Чрез картините авторът ни позволява да надникнем в неговата богата душевност и споделя с публиката личната си философия за живота. Отваря ни чекмеджетата от своя „Шкаф на Имагинерията“, съвкупност от множество образи – от цар до шут, от пълното разголване на душата до лицето, скрито с маска, от видимо отчаяние до неподправена детска радост. И както самият художник казва: „започването на нова картина е като първа целувка. Затваряш очи и очакваш тайнството да се случи. Магията да изразиш себе си, и да видиш себе си във възторга на зрителя пред картината. Зад всеки нов щрих има изненада, която е част от великото сътворяване!„

Арт галерия Le Papillon представя виртуоза в акварелната техника Атанас Мацурев

АРТ ГАЛЕРИЯ LE PAPILLON представя   Атанас Мацурев „Огледало“/ “Mirror”  изложба аквар...

Григор Мицев e скулптор с отношение и усет към съвременния израз и тенденции в скулптурата, но със силно отличителен почерк, чувство за хумор и философски подтекст. За тази изложба подготвя 6 скулптури, с нови сюжети и търсения за автора, но категорично грабващи вниманието и мисълта на зрителя. Целият цикъл е изпълнен в бронз, тониран в съвременни патини и успешно комбиниран, следвайки тенденцията на автора в последните години с устойчива на времето смола. Това прави скулптурите му с изключително съвременно звучене, но белязани от майсторското умение в извайване на формите на добрия скулптор. Фигурите от тази изложба са в по-голям мащаб от тези, които сме представяли до сега и разкриват вълненията на Човекът в решаването на проблеми в широк спектър: от „Преодоляване на гравитацията в домашни условия“ до философски размисли по време на „Разходка с Mr. Rene Magritte“ и задълбочени парадоксално-мисловни експерименти като „Котките на Шрьодингер“. Григор Мицев е потомствен скулптор родом от град Казанлък. През 1995 се дипломира в Художествената Академия в София спец. „Скулптура“ при проф. Крум Дамянов. През 2005 получава Степен „Meisterschuler“ при проф. Норберт Прангенберг в Мюнхен. Носител на няколко престижни награди в Германия, както за филмови награди на немски кинофестивали, така и на други конкурси, което утвърждава присъствието му и на европейската сцена.

Експозицията включва най-новите творби и на двамата автори – колекция от 13 майсторски изпълнени живописни платна на Христо Йотов и 6 бронзови скулптури на Григор Мицев и може да бъде видяна в изложбения салон на галерията на ул. Драгоман №12 от 8-ми август до 4-ти септември 2019 г.

Заповядайте на 08.08.2019 /четвъртък/ от 18:18 ч. в изложбения салон на арт галерия Le Papillon за едно вълнуващо пътешествие, вдъхновено от необятността на фантазията, сътворено чрез неподражаемия почерк на Христо Йотов и фигурите на съвременния човек на Григор Мицев!

Вижте творбите на Христо Йотов в галерията ТУК

Арт галерия Le Papillon представя един от най-колоритните български художници - Христо Йотов

„Ако в главата ти не съществува един огромен свят на предизвикателствата, просто си загубен.“ Христо Йотов   Арт га...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...