Credo Bonum представя рисунки от детски пленер "Софийска Света гора"

157834
Credo Bonum представя рисунки от детски пленер "Софийска Света гора"

Изложбата в галерия Credo Bonum, която ще се проведе 14 ноември до 8 декември, представя 60 рисунки, създадени по време на детския пленер „Софийска Света гора”, организиран от фондация Credo Bonum.

Пленерът се проведе от 8 до 12 юли 2013 в четири манастира от северната дъга на  Софийската Света гора - Кремиковски манастир „Св. Вкмч Георги Победоносец“, Сеславски манастир „Св. Никола Мирликийски” и Буховски манастир „Св. Мария Магдалина”.

Детският пленер е част от проекта на Фондация Credo Bonum за социализиране и популяризиране на манастирите от северната дъга, което се явява пилотната фаза на проекта й за поклоннически и културен туризъм „Софийска Света гора”. Целта на този проект е да съживи интереса към тези уникални паметници, да насърчи по-отговорно отношение към природата и историческото наследство, чрез създаване на подходящи условия за културен туризъм (http://www.svetagorasofia.bg/).

В рамките на 5 дни, 15-те участници в пленера на възраст от 8 до 13 години рисуваха на открито църквите и други интересни части от манастирите, както и природата около тях под ръководството на трима художествени ръководители. Преди да започнат рисунките, те научаваха интересни данни за историята на тези манастири, за архитектурната и художествена стойност на обектите и факти, свързани с историята и съществуването им. В проектът се включиха деца от две школи по рисуване, както и деца от център за настаняване от семеен тип с идеята за социализация чрез средствата на изкуството на децата в неравностойно положение с техни връстници, участващи в пленера.

Изложбата в галерия Credo Bonum дава възможност на жителите и гостите на столицата да видят културното наследство от манастирите около София „през очите“ на децата и да научат повече за Софийска Света гора. Изложбата с рисунки е съпътствана от фото и видео документация от детския пленер, проведен през лятото.

Участници:

Ана Радкова, 12 г.

Ния Андреева, 12 г.

Ива Бакърджиева, 10 г.

Ивелина Бучкова, 9 г.

Силвия Димитрова, 11 г.

Илияс Бараки, 10г.

Сюлейман Бараки, 9г.

Вера Андонова, 13г.

Кирил Стоенчев, 13г

Виктория Вичева, 10 г.

Мила Немчова, 7 г.

Стела Немчова, 8 г.

Георги Савов, 8г.

Теодор Славчев, 13г.

Танцовата революция на Алвин Ейли в галерия Credo Bonum

Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ представят изложбата „Откровения. Алвин Ейли: революция с танц“, п...

Вяра Илиева, 8 г.

Художествени ръководители:

Татяна Антонова, Ателие по рисуване „Приказен свят”

Невена Дачева, Ателие по изящни и приложни изкуства за деца „Вълшебната къща на Ема”

Сеня Вълкова, фондация Credo Bonum

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт