Деца и възрастни ще рисуват пейзажи от Пирин във възрожденска къща в Банско

2397
Деца и възрастни ще рисуват пейзажи от Пирин във възрожденска къща в Банско
Снимка: Bulla Artworks

С настъпването на астрономическото лято Банско се превръща в арена на изкуството, където местни жители и гости на града ще се учат да рисуват на открито.

Арт школата ще бъде под формата на поредица от събития, които ще се случват всяка сряда в градината на една от най-красивите старинни къщи в сърцето на Банско – Бащин Дом.

Участие могат да вземат възрастни и деца над пет години, като предишен опит не е необходим, защото на терен ще има професионални художници, които ще се грижат крайният резултат да е повече от удовлетворителен и всеки с гордост да занесе у дома си своето произведение. 

Темата за малките и големи художници ще бъде любовта към планината, като всеки път ще се рисува различен кадър, заснет от Иво Димитров, запаметил с апарата си красотата на Пирин. Фотографът е роден и израстнал в Банско и над 30 години е обикалял предимно Пирин планина. По време на преходите си е успял да заснеме с обектива си любимите си места.

Още: Българин е спряган за един от най-талантливите чуждестранни художници в Италия (СНИМКИ)

"Докато бях дете, моят вуйчо ме водеше по различни места в Пирин - емблематични месности, върхове, езера и др. Планината крие повече тайни и истории, отколкото очакваме. За жалост те се губят, защото не се предават. Така един ден реших да заснема всичко, което виждам, по начин, по който на мен ми харесва. Постоянно посещавам планината, понякога с приятели, понякога сам и продължавам да снимам, защото винаги е различно…“ – споделя фотографът.

Министър: Турция е водещ търговски партньор на България извън ЕС

Турция е сред водещите търговско-икономически партньори на България извън Европейския съюз, а турските компании са сред най-големите ин...

Събитията започват на 21-ви юни в 17:57 ч. - моментът, когато настъпва астрономическото лято и на 27-ми Юли отново в 17:57 ч. ще се проведе фотоизложба на Иво Димитров, на която гостите и участниците ще могат да се насладят на подбрани кадри, заснети по време на обиколките му в Пирин планина. Локацията е къща за гости "Бащин Дом" или наричана още "Скабрината къща", на адрес в град Банско, ул. Кирил и Методий 4, като за участниците ще е необходима предварителна резервация.

Организатор на събитието е "Bulla Artworks" – екип от педагози, художници и артисти, които обичат природата, изкуството и децата, и се борят за по-добро образование чрез иновативни и развлекателни методи.

"Скабрината къща" се намира в непосредствена близост до църквата на Банско. Построена е през 1923 година. Днес тя се съхранява от семейството на Александър Скабрин, наследник на два от местните видни рода – Скабрин и рода на Хаджи Вълчо, брат на Отец Паисий. Къщата е реставрирана през 2021г., като е запазен битовият дух и стил, съчетан с модерен интериор. Състои се от 3 стаи, едно студио и апартамент. В "Бащин Дом" са заснети кадри за биографичния филм "Капитан Петко Войвода". От последния етаж на историческия паметник се отваря панорамна гледка към върховете и пистите на Пирин, към Рила и Родопите, както и към емблематичната църковна кула, която е втора по големина в България след храм паметника "Александър Невски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт