Един художник на прага на зимата

19245
Един художник на прага на зимата

Клементина Манчева е родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Левски". Между 2001 и 2007 година се дипломира като бакалавър по Моден дизайн и магистър по Графично и пространствено проектиране в НБУ София. През 2012 година решава да се посвети на рисуването, като предпочита акварела за изразно средство. В интервю за Actualno.com Клементина пресдтавя някои от новите си творби и разказва как се чувства един художник на прага за зимата

Как един художник се подготвя за зимата?

Обща изложба на 15 творци се открива днес във Велико Търново

Четиринадесети пленер, организиран от Фондация „ Арт идеи –Духовна светлина ” ще се проведе в гр.Елена в „Йовче...

Не се подготвя. Художниците живеят със зимата вътре в тях. Непрекъснато и без значение от сезонът, в който се намират другите хора. Може би за това е тази страст към огъня - метафорично - към изгарящите преживявания, връзки, състояния, ситуации. Опитваме се да прогоним зимата, която ни сковава отвътре. А може би говоря само за себе си.

Останала ли е топлина от лятото или всичко е раздадено?

Не знам. "Лятото" трае твърде кратко. Моето лято се намира в измерението наречено Любов. А там е винаги е буреносно - гърми, трещи, ураганни ветрове, дъжд изведро, покаже се някой слънчев лъч и се скрие. Никога не е достатъчно. После идва зимата, в която ти остават единствено спомените за парещото слънце. Депресия, тъга и надежда за ново лято.

Рисуването – несподелена любов е или...?

Влюбване. Събличане. Отдаване. Обичане. Всичко.

Рисуването е като мания, като бягство, като тайна стая, в която се криеш

Клементина Манчева е родена през 1982 година в гр. Ямбол. През 2001 г. завършва изобразително изкуство в ямболската гимназия "Васил Лев...

Какво криеш в картините си?

Себе си. Това, което не мога или не искам да излея другаде. В картините ми съм аз, толкова гола, колкото само нерв може да бъде.

Какво се надяваш да се види в тях?

Надявам се да не се види. Но хората са много сензитивни, все по-често се появява някой непознат, който е в състояние да издекламира душевното ми състояние на база една нарисувана роза, лодка, няма значение какво. И то с такава точност, каквато се съмнявам някой психотерапевт да може да постигне. Все още ми е загадка как се случва това. Може би никога няма да го разбера.

Ако можеше да избираш отново ли би станала художник?

„Някога, някъде..." - изложба на Клементина Манчева и Иван Додов в галерия Абсент

Едни от най-щастливите детски спомени са летата на село. Изпълнили сетивата ни с мириса на сушени пиперки, домашна питка и аромата на п...

Да бъдеш художник не е съзнателен избор. Не решаваш да ставаш такъв. Подозирам, че е закодирано някъде в ДНК-то и няма измъкване. Нещо като с наследствените болести - въртиш, сучеш и накрая те застига. Е, ако си много упорит, вероятно можеш и да го избегнеш, но какъв смисъл има бягството от себе си?

Какво виждаш в картините си след 10 години?

Ретроспекция на състоянията си.

Какво е Любовта?

Смисълът на всичко. Единствената причина да сме на тази планета е да обичаме и да бъдем обичани. Животът е като фон, на който се случва Любовта, фон и нищо повече. И ако можем да обичаме до разтваряне, до изчезване, до разпадане на атоми - не сме случайно тук.

Любовта към книгите събра над 60 артисти, музиканти, журналисти, общественици и спортисти

Десет фотографа и над 50 български и световни знаменитости се обединяват, за да промотират любовта към четенето в изложбата „Мост...

Вижте творбите на Клементина Манчева ТУК

Интервю: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт