Фотоизложбата "Артисти за деца" комбинира творби на различни автори

1813
Фотоизложбата "Артисти за деца" комбинира творби на различни автори
Снимка: Министерство на културата

От днес, 16 януари, до 31 януари 2024 г. фондация "Ден Гри" ще представи в галерия "Средец" на Министерството на културата фотоизложбата "Артисти за деца". Официалното откриване е в 18 ч., съобщават от министерството.

Това е разширена изложба, комбинираща фотоси от две предишни изложби. Първата е пътуващата изложба "Далеч от Африка", за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха награда "Пловдив" (2023) за изключителни постижения в сферата на "аудиовизуалното изкуство и фотографията". Другата експозиция е "Артисти за деца", която бе открита миналата година в Смолян. Нейни автори са фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Снимка: Министерство на културата

Още: Обновена изложба, посветена на Христо Явашев - Кристо, показват в "Квадрат 500"

Фотографиите на настоящата изложба "Артисти за деца" отразяват дейности по едноименната програма, която е уникален български модел за прилагане на театрално изкуство за социална промяна, по който артисти и деца в риск са ангажирани в творчески обучения и приказни театрални фестивали, реализирани петнайсет години в България и шест години в Африка.

Първите две фотоизложби са финансирани в две поредни години от Национален фонд "Култура" по програма "Социално ангажирани изкуства". 

В рамките на настоящата фотоизложба "Артисти за деца" в галерия "Средец" ще се проведе и още едно събитие на 22 януари от 18 ч. - премиера на книгата "Приложен театър: Теория и практики от България до Африка" от Елена Панайотова, която за първи път обединява сериозно теоретично изследване за появата на т.н. "приложен театър" в глобален контекст и споделя емпиричен многогодишен мултикултурен опит. В представянето на книгата ще участва проф. Камелия Николова. Изданието е на Индологическа фондация "Изток-Запад".

Повече за програмата "Артисти за деца" 

Програмата "Артисти за деца", продуцирана от Фондация "Ден Гри" е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 - 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били включени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 артисти от Африка и Европа са обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света. В програмата са участвали млади артисти и студенти в изпълнителски и визуални изкуства от четири континента, и деца и младежи в неравностойно положение от домове от цяла България (с. Широка лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Снимка: Личен архив на Елена Панайотова

Елена Панайотова е режисьор, педагог и продуцент. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент "Театър" към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация "Ден Гри", чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, включват над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът "Майка" на Зорница София е вдъхновен именно от работата ѝ с "приложен театър" на няколко континента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт