Илюстрации за деца: най-доброто от Италия

3435
Илюстрации за деца: най-доброто от Италия

Любителите на илюстрацията, както и тези на книгите за малки и пораснали деца, могат да разгледат изложбата от над 60 оригинални творби на 18 италиански илюстратора, 15 юни до 25 юли в Националната художествена галерия - Музей Квадрат 500, ул. 19-ти февруари 1, София.

Рисунките документират пътя на художниците, които в течение на две поколения придават нов облик на илюстрованата книга за деца. Тяхната оригиналност и експресивно богатство са се наложили и в чужбина, където авторите получават награди и признания.

"Междузвездни войни" среща славянския фолклор

Как биха изглеждали любимците ни от филмовата поредица "Междузвездни войни" като герои от славянския фолклор? Отговорът дават илюстраци...

„Независимо дали се доверяват на минимализма на знака, на емоционалния заряд на цвета или на комбинацията от няколко умело балансирани елемента, илюстраторите са способни да предизвикат изумление и да променят възгледите на читателя, карайки го не само да гледа, но и да вижда. Чрез техните творби се стремим да допринесем за обогатяването на културната панорама на България, която обръща специално внимание както на четенето, така и на децата. Свидетелство за това е прекрасната обстановка, в която ще бъде експонирана изложбата - Националната галерия, която откликна на поканата за сътрудничество, предоставяйки престижните си изложбени пространства за радост на зрителите.“ – обясняват организаторите.

Изложбата, подкрепена от Регион Емилия-Романя, бе наскоро представена в Мадрид и Берлин, а оттук ще тръгне за Пекин. Официалното откриване ще се състои на 14 юни от 18.00ч. и на него ще присъства един от илюстраторите – Алесандро Сана.

Той ще остане в София в продължение на няколко дни за да води специална творческа лаборатория, в която ще вземат участие български илюстратори. Един от дните ще е посветен на децата – привилегированата публика и извор на вдъхновение на илюстраторите на детски книги.

Вижте някои от илюстрациите в галерията ТУК

Коледа идва по-рано… по-точно на 13 октомври! Защо?

Коледа идва по-рано… по-точно на 13 октомври! Защо? Тогава е премиерата на първото изцяло илюстровано издание на „Хари Пот...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com