Изложба живопис "23" на Пламен Монев представя Арт Галерия Le Papillon (СНИМКИ)

2317
Изложба живопис "23" на Пламен Монев представя Арт Галерия Le Papillon (СНИМКИ)
Снимка: Пламен Монев

От 20-ти ноември до 11-ти декември 2023 г. Арт Галерия Le Papillon с удоволствие представя пъстра колекция от живописни картини на обичания художник Пламен Монев.

Едноименната изложба „23“ обединява 23 последни творби на този неуморен, романтичен и живописно експресивен пътешественик. 23 платна заредени с посланието не само на числото 23 за хармония, любов, единство, доверие, баланс, но и с мистичността и с магичността, които авторът припознава в него. Верен на ролята си на пътеписец в цвят и форма, сега Монев ни връща към дома. Домът, който може да е в града или в планината, в Лондон, Средиземноморието, у нас или просто там, където е любовта, уютът и топлината. 23 живописни истории – реалистични пейзажи с елементи на натюрморт или фовистични абстрактни композиции с разпознаваеми символи, изведени до емблеми – всички те завладяват със своето силно позитивно настроение. Слънчевата топлина е физически осезаема. Долавя се тишината на мига или градския шум и веселия говор, убедително постигнати от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Още: На 23 ноември се открива изложба на Валентина Шарра в София

Творчеството на Пламен Монев притежава топла притегателност, обусловена не само от майсторските му умения в живописването. То е подплатено от богатата му култура, далеч надхвърляща необходимите познания за живопис, композиция, история на изкуството, формирали неговия мироглед и неминуемо дали отражение в художествения му изказ. Любознателността и интересите му издават неговия търсещ знания, хармония и красота нрав, както в заобикалящите ни естествени, но и урбанистични природни дадености, така и в мъдростта на философията, в богатството на изразност в качествената литература и филмово изкуство, та чак до изящността с бонвивански привкус, с която описва кулинарните си находки. Стилистиката на Пламен Монев е отличителна, а изпълнението на всичките му произведения е на високо академично ниво. Във всяка негова експозиция откриваме стремеж да внася ведрост и усещаме завоалиран оптимизъм във всичките си произведения. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се наслаждава на живота, на умението му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение, споделя кураторът на изложбата Виктория Митева.

Още: "Малки приказки" - изложба с картини за деца разкрива нови светове (СНИМКИ)

Едни от любимите му теми – пейзаж и натюрморт с пейзажни елементи с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, издават любознателният му дух на пътешественик. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с благозвучие и безвремие. Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с фино чувство за хумор, той често ни въвлича в истории и случки, посветени на онази мимолетна красотата, която можем да притежаваме в материализираната ѝ нова структура, под формата на картина. Тези му сюжетни решения бележат друга пътека на естетическите му търсения. Абстрактните му творби не са композиционни петна и структурни решения, а произлизат от тази асоциативност на символа и формата с доминиращи експресии на чисти и ярки тонове. И като един развиващ се творец, изразността му се трансформира в различните му жанрови и стилистически подходи, но винаги с изведен детайл и искрящ цвят.”

А по повод настоящата си експозиция Монев споделя: „В тези картини има романтичен момент, сантимент, сърца, цветя и звезди- неща и символи, които все повече ме влекат да виждам, чувствам и изобразявам, защото е щастие, че ги има. Особено в тая добра и лоша, щастлива и нещастна, дописваща писмата си до нас и отиваща по пътя си 2023 година. Годината свършва, но пътешествието продължава и пътят ни зове...“

Заповядайте на откриване на изложбата на 20.11.2023 /понеделник/ от 18.23 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon и неминуемо ще бъдете покорени от настроението на колорита и простора в творбите на Пламен Монев!

Експозицията може да бъде разгледана от 20-ти ноември до 11-ви декември 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, както и на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ТВОРБИТЕ В ТАЗИ ГАЛЕРИЯ

Художникът Здравко Денев с втора самостоятелна изложба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт