Изложба живопис "23" на Пламен Монев представя Арт Галерия Le Papillon (СНИМКИ)

2399
Изложба живопис "23" на Пламен Монев представя Арт Галерия Le Papillon (СНИМКИ)
Снимка: Пламен Монев

От 20-ти ноември до 11-ти декември 2023 г. Арт Галерия Le Papillon с удоволствие представя пъстра колекция от живописни картини на обичания художник Пламен Монев.

Едноименната изложба „23“ обединява 23 последни творби на този неуморен, романтичен и живописно експресивен пътешественик. 23 платна заредени с посланието не само на числото 23 за хармония, любов, единство, доверие, баланс, но и с мистичността и с магичността, които авторът припознава в него. Верен на ролята си на пътеписец в цвят и форма, сега Монев ни връща към дома. Домът, който може да е в града или в планината, в Лондон, Средиземноморието, у нас или просто там, където е любовта, уютът и топлината. 23 живописни истории – реалистични пейзажи с елементи на натюрморт или фовистични абстрактни композиции с разпознаваеми символи, изведени до емблеми – всички те завладяват със своето силно позитивно настроение. Слънчевата топлина е физически осезаема. Долавя се тишината на мига или градския шум и веселия говор, убедително постигнати от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Още: На 23 ноември се открива изложба на Валентина Шарра в София

Творчеството на Пламен Монев притежава топла притегателност, обусловена не само от майсторските му умения в живописването. То е подплатено от богатата му култура, далеч надхвърляща необходимите познания за живопис, композиция, история на изкуството, формирали неговия мироглед и неминуемо дали отражение в художествения му изказ. Любознателността и интересите му издават неговия търсещ знания, хармония и красота нрав, както в заобикалящите ни естествени, но и урбанистични природни дадености, така и в мъдростта на философията, в богатството на изразност в качествената литература и филмово изкуство, та чак до изящността с бонвивански привкус, с която описва кулинарните си находки. Стилистиката на Пламен Монев е отличителна, а изпълнението на всичките му произведения е на високо академично ниво. Във всяка негова експозиция откриваме стремеж да внася ведрост и усещаме завоалиран оптимизъм във всичките си произведения. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се наслаждава на живота, на умението му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно. Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение, споделя кураторът на изложбата Виктория Митева.

Още: "Малки приказки" - изложба с картини за деца разкрива нови светове (СНИМКИ)

Едни от любимите му теми – пейзаж и натюрморт с пейзажни елементи с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите в композициите му, издават любознателният му дух на пътешественик. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с благозвучие и безвремие. Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с фино чувство за хумор, той често ни въвлича в истории и случки, посветени на онази мимолетна красотата, която можем да притежаваме в материализираната ѝ нова структура, под формата на картина. Тези му сюжетни решения бележат друга пътека на естетическите му търсения. Абстрактните му творби не са композиционни петна и структурни решения, а произлизат от тази асоциативност на символа и формата с доминиращи експресии на чисти и ярки тонове. И като един развиващ се творец, изразността му се трансформира в различните му жанрови и стилистически подходи, но винаги с изведен детайл и искрящ цвят.”

А по повод настоящата си експозиция Монев споделя: „В тези картини има романтичен момент, сантимент, сърца, цветя и звезди- неща и символи, които все повече ме влекат да виждам, чувствам и изобразявам, защото е щастие, че ги има. Особено в тая добра и лоша, щастлива и нещастна, дописваща писмата си до нас и отиваща по пътя си 2023 година. Годината свършва, но пътешествието продължава и пътят ни зове...“

Заповядайте на откриване на изложбата на 20.11.2023 /понеделник/ от 18.23 ч. в изложбения салон на Арт Галерия Le Papillon и неминуемо ще бъдете покорени от настроението на колорита и простора в творбите на Пламен Монев!

Експозицията може да бъде разгледана от 20-ти ноември до 11-ви декември 2023 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12, както и на сайта artpapillon.com или fb: Le Papillon Art Gallery.

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ТВОРБИТЕ В ТАЗИ ГАЛЕРИЯ

Художникът Здравко Денев с втора самостоятелна изложба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт