"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

840
"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова
Снимка: Галерия Credo Bonum

На 9 май, четвъртък, 18:00 ч. в Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“ ще се състои официалното откриване на изложбата на Силвия Попова ""Области на особено интерес".

Живописта на Силвия Попова

Пътят към природата в живописта на Силвия Попова минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google Earth и други намерени изображения, които ползват технологии за 3D сканиране.“Използвайки изображения генерирани от сателити и дронове, обръщам внимание на един конфликт, който се надявам да се разгърне в по-задълбочено преосмисляне: дивото, естественото, хаосът, външното, органичното, срещу изкуственото, човешкото, реда, защитеното.“ казва художничката.

Още: Показват уникални творби на Ставри Калинов

Извън, на пръв поглед простото противопоставяне, остава идеята, че данните не означават непременно истина, че технологичните протези, благодарение на които виждаме микро и макро са хладно обективни и тяхната употреба трябва да бъде винаги в комбинация със субективната етика на наблюдаващия. Природата през очите на технологията ни поставя пред сложен етична дилема. Какви са нашите права върху тези образи и защо приемаме манипулацията на дигиталната картина, пред реалността.

Начинът, по който Силвия Попова работи със своите живописни платна в пространството на галерията, изважда на преден план още един смисъл. Поставени в средата на залата, пълзящи по пода, те напомнят на големи змийски кожи, изоставени сред камъните. Връзката между змията и земята е древна като света. В митологията змията е символ на хтоничното, на неопитомената природна стихия, на хаоса. В много митове змиите (дракони, змейове) се борят срещу божествата, представляващи космическия ред. Но змията рядко остава враг. Напротив, тя е често и пазител, лечител, носител на познание и късмет.

Змийските кожи са попили терена, по който са пълзяли. Тези форми могат да се четат като животински създание, но и да придобият автономност, воля и съзнание. Могат да се разбират и като безжизнени отрязъци от нещо, което е представлявало особен интерес, но е вече употребено и изоставено като старата кожа на змията.

За художничката 

Още: Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Силвия Попова завършва специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. Св Кирил и Методий“. Скорошните ѝ изяви включват „Останки за дълготрайна употреба“ (2022) – самостоятелна изложба в ХГ Казанлък, „Гранични системи“ в галерия Ко-оп (2023), номинация за награда БАЗА (2021), арт резиденциите Little Bird (2021) и School of Kindness (2023). От 2018 г. е преподавател в Художествената гимназия в Казанлък.

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

"Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

В Нощта на музеите – интерактивен спектакъл "Мистерията на тракийския Херос"

Родни артисти ще изрисуват училищни фасади с гигантски стенописи

28 млн. долара за портрет на Франсис Бейкън на престижен търг (СНИМКИ)

Рекорд: Повече от 600 хил. души посетиха LUNAR 2024 в София

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com