Предстои изложбата “Линия и цвят“ на Александър Капричев

2832
Предстои изложбата “Линия и цвят“ на Александър Капричев
Снимка: Галерия 8

Изложбата, която предстои да бъде открита във варненската Галерия 8 на 15.08.2016 година, отново ще ни срещне с творчеството на Александър Капричев, един от значимите варненски художници. Тя ще продължи до 5 септември в  Галерия 8, ул. „Братя Шкорпил“ – 8а в град Варна.

Александър Капричев /1945 - 2008/ е възпитаник на Националната художествена академия, специалност Стенопис. Творческият му път е свързан с родния му град Варна и най-вече с легендарните на времето ателиета във фабрика „Вулкан“, където художникът работи до заминаването си за Великобритания, през 1999 година. Престоят му там продължава седем години, през които Капричев живее и твори в ателиетата на Индипендънт студиос, в Лестър и Бирмингам.

Цани Донева - майка, екскурзовод и творец на бижута

Освен, че кръстосва света, а междувременно е родила и гледа две момчета, Цани намира време да твори. Без специално образование за това ...

Професионалните му реализации са многостранни и се простират както в полето на декоративно – монументалните изкуства, като стенопис, стъклопис и гоблен, така и в кавалетната живопис, графиката, рисунката и акварела.

Приживе Александър Капричев е записал в биографията си участия в национални и международни изложби, като Биенале на графиката Варна, арт панаир „Импресия“, Пловдив, международна изложба в град Сарагоса, Испания, годишните изложби на Кралското общество на акварелистите, Лондон и Индипендънт студиос, Великобритания.

След неговата преждевременна и внезапна кончина през 2008 година, семейството и колегите му организират няколко негови изложби – в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, Варна, галерия „Средец“, София, Галерия „Академия“ на НХА, София, галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон и двукратно в Галерия 8, Варна.

Носител е на специално отличие за живопис на Лондон арт биенале 2015 и десетото Биенале Флоренция, 2015, а негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, София, Министерството на културата, Градска художествена галерия, Варна и на частни колекции в страната и чужбина.

Непоказвани творби на български художници ще бъдат представени в галерия "Лоранъ"

Две картини, които досега са били известни само по техни стари фотографии, ще бъдат представени на широката публика в галерия "Лоранъ"...

Професор Чавдар Попов пише за Александър Капричев следното: „Той е от онези автори, които не се придържат и не се ориентират в някаква линейна последователност в своята естетическа и художническа еволюция. Капричев активно търси, експериментира, открива, смело навлиза в различни видови и технологични територии на пластическото творчество, често се връща назад единствено с цел да разшири и отвори пред себе си нови творчески хоризонти.“

„Изложба „Линия и цвят“ за първи път включва скици от творческата „кухня“ на художника, рисунки на Александър Капричев, рисувани през различни творчески периоди и акварели от английския период, определени от неговия колега Стоян Петров като „цветна игра върху белия лист“. Скиците са от различни периоди. Някои от тях визират скулптурни форми и проекти.

Акварелите, както е видно от поставените дати, са изпълнени импулсивно, предават едно топло есенно настроение. Александър смяташе, че всяко наименование стеснява възприятието и затова повечето творби са без название. Въображението на всеки индивид е ключът към възприемането на дадена творба, особено за абстрактните картини.“ – споделя съпругата на художника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт