Предстои изложбата "Нова българска типография 2"

4483
Предстои изложбата "Нова българска типография 2"
Снимка: Красен Кръстев/ Музей на хумора и сатирата

На 13 февруари в Музея на хумора и сатирата ще открием изложбата "Нова българска типография 2". В селекцията на куратора Кирил Златков влизат 90 проекта на най-значимите постижения в шрифтовото изкуство, типографската практика и експерименти в периода 2013–2019 г.

Типографията е навсякъде около нас. Дори да не знаем какво означава, ние непрекъснато я ползваме в ежедневието, най-често без да си даваме сметка за това. Почти всеки от нас произвежда типография ежедневно – оформя мейл, SMS, кратко съобщение до човек или до всичките си приятели наведнъж. Шрифтът е от съществено значение, защото общуваме и чрез писменост, не само чрез жива реч.

Стартира Четвъртото издание на Gabrovo Game Jam

За четвърта поредна година от 31 януари до 2 февруари 2020 в Музея на хумора и сатирата в Габрово ще се проведе Gabrovo Game Jam, част ...

Типографията е визуално изкуство, основна част от графичния дизайн, което се занимава с облика или външния вид на думите. В зависимост от това дали дизайнерската задача е закачлива бележка, изписана на ръка, надпис за запазен знак, пътна табела или дълъг роман, типографията ще реши специфични проблеми. Бележката ще придаде с посланието и почерка на изпращача, запазеният знак ще стане различен и запомнящ се, пътната табела трябва да се прочете безпогрешно при висока скорост или ниска видимост, а романът ще предразположи за спокойно възприемане на съдържанието в продължение на дни.

Всички проекти, представени в изложбата "Нова българска типография 2" и всички, са достъпни на www.typography.bg.

Малко история

Първото издание на „Нова българска типография“ е реализирано в периода 21–30 юни 2013 година в галерия Vivacom Art Hall и в рамките на петото издание на Sofia Design Week. Идеята е на Кирил Златков, който кани 20 автори от няколко поколения, и те творят благодарение на и за езика.

За разлика от първата изложба през 2013 г., сегашната не се ограничава само върху дизайна на кирилицата, а илюстрира като цяло равнището на съвременната типография в България. Представена е работата на различни поколения автори — от класици на българския дизайн до обещаващи студенти. "Нова българска типография 2" за първи път е представена в края на май 2019 в Културния център на СУ "Св. Климент Охридски" със 70 проекта. В Габрово тя е допълнена с още 20.

130 години Чарли Чаплин - в Музея на хумора и сатирата в Габрово

На 16 април, Музеят на хумора и сатирата в Габрово ще отбележи 130 години от рождението на една от най-талантливите личности от ерата ...

Настоящето на българската форма на кирилицата дава основания за оптимизъм. През последните години у нас и извън България се създадоха много шрифтове с разнообразно предназначение. Динамиката на пазара и засиленият интерес към оригинални шрифтове диктуват поведението на авторите.

Това издание на „Нова българска типография“ е ценен документ за естетическите и социални хоризонти на съвременното общество. Изложбата е още един повод да погледнем критично върху действителността, но и нов шанс да открием повече и все по-достъпни възможности за красота в общуването.

Организатори: Типофест и Музей „Дом на хумора и сатирата“, Габрово.

Кирил Златков е роден през 1969 г. във Варна. През 1996 г. се дипломира със специалност "Графика" в Националната художествена академия. Изявявал се е в различни области на визуалните изкуства - графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор.

Интересът на Кирил Златков към типография се запалва, докато е ученик в Художествената гимназия в Пловдив. В последните няколко години той популяризира темата за разликите между българската и руската кирилица. Освен това е консултант на международни шрифтови издателства по въпросите на българската кирилица.

Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти в изложбата ВНИМАНИЕ!

От 24 ноември 2018 до 30 април 2019 Музеят на хумора и сатирата представя творби на 27 визуални артисти от Габрово и региона в изложбат...

Нова българска типография 2

13 февруари – 30 април 2020

Куратор на изложбата е Кирил Златков

Откриване: 13 февруари, четвъртък, 18:00 часа

Зала 3, вход свободен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Отиде си изкуствоведката от Националната галерия Бистра Рангелова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com