Предстои откриване на изложбата „Palais Potemkine“

1093
Предстои откриване на изложбата „Palais Potemkine“
Снимка: Организаторите

Вчера (12.04.2017 г.) Мирослава Симова, изпълнителен директор на Перно-Рикар България, представи на специално събитие предстоящата изложба „Palais Potemkine“.

Изложбата, която ще се проведе от 19 май до 20 август в Национална галерия / Двореца, пл. „Княз Александър І“, представя селекция от съвременно изкуство на артисти, номинирани или носители на Наградата на Фондация „Рикар“.

Златното съкровище от Надсентмиклош за първи път гостува у нас

Късно снощи (06.04.2017 г.) в препълнените зали на Националния археологически музей в София бяха открити изложбите „Златното сък...

В събитието се включиха Слава Иванова, директор на Националната галерия, и Гийом Робер, директор на Френски Институт, a с видео връзка от Париж се включиха Antonia Scintilla, мениджър на проектa oт страна на Фондацията, кураторът Емил Урумов и художникът Стефан Николаев.

Самата практика на представените артисти от френската сцена обогатява и релативизира понятието за „сцена“. Многообразието на темите които ги вълнуват, съумява да преодолее всякакви географски, стилистични или тематични граници, които биха се стремили да уеднаквят подхода им. Фактът, че авторите са обединени от различни връзки с Франция, не ги прави по-малко граждани на една глобална артистична общност. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света, пишат още организаторите.

Темите се сблъскват с колониалната история, граничните линии, политическите катаклизми, ролята на градоустройството и паметниците, наративите на формирането на национално самосъзнание, декора на музеите или на информационното общество, медийния дискурс, начините за взимане на думата, анализа на несловесното общуване чрез жестове, разликите във външността и неравенствата между индивидите.

В този контекст „Palais Potemkine“ е преди всичко покана, отправена към художествената и гражданска общност, за съпричастие към един процес, който се състои в критическо преосмисляне и преизграждане на основите на нашия социум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт