Разчистване на сметки в "Квадрат 500" заради повредените картини?

2267
Разчистване на сметки в "Квадрат 500" заради повредените картини?
Снимка: Министерство на културата

Две служителки, работещи в "гордостта" на Вежди Рашидов "Квадрат 500" бяха уволнени заради проблема с климатиците в галерията, заради който три безценни произведения на изкуството пострадаха сериозно. Причината за уволнението според в. "Сега" е, че те са споделили пред художника Недко Солаков какво се случва, а той даде гласност на проблема.

След случилото се директорката на "Квадрат 500" Слава Иванова пенсионирала набързо двете уреднички Искра Захариева и Мария Димитрова заради "нелоялност" и "уронване на престижа и името" на галерията. Според Иванова нейните служители трябвало да са "лоялни към каузата", казва тя самата пред Нова телевизия. "Директорката на "Квадрат 500" Слава Иванова реши директно да отстрани двете служителки, които ми отвориха очите, за да видя част от безобразията й. Тя е чиновничка, подкрепяна от силата на деня?", написа във Facebook Солаков в края на миналата седмица.

Слава Иванова поема ръководството на "Квадрат 500"

Изкуствоведът Слава Иванова е избрана за директор на Националния музеен комплекс "Квадрат 500" след конкурс, проведен в Министерството ...

Двете служителки са навършили пенсионна възраст и заради това освобождаването им е съвсем законно, макар че в тяхното положение има и други. Според директорката проблемът не бил укриван. Но пък първата комисия за решаването му е назначена на 16 февруари, месец след инцидента, пише "Дневник". "Реакцията на директор Слава Иванова дойде след 10 дни и се изрази в обвинения срещу екипа от реставратори и уредници. Аз съм лоялна към изкуството, което опазвам, и смятам, че свърших нейната (на директорката) работа", коментира една от пенсионираните служителки.

В края на февруари стана ясно, че климатиците в националната галерия са спрели и заради ниските температури са повредени десетки картини. Солаков публикува снимки как част от тежко пострадалите картини са облепени с японска хартия, за да се спре падането на живописния слой.

Музеят бе ремонтиран за цели 27 млн. лв. от оперативната програма по времето на управлението на ГЕРБ, но се оказа, че ремонтът не е бил основен. В проекта на министерството на културата, според "Главболгарстрой", който прави ремонта, дейностите по подмяна на топлоизолациите, вентилацията и климатизацията изобщо не са били предвидени. От Министерството на културата не коментираха скандала, нито действията на Иванова.

И още

Българският "Лувър" беше "преведен" - "Bulgarian Lover"

С надпис "Bulgarian Lover" на задня си вход осъмна днес музеят "Квадрат 500" познат още като българсия "Лувър". Графитите са дело на а...

Това не е първият случай, в който директорката освобождава неудобни служители. Миналата година тя уволни двама от тях, дръзнали да се изказват срещу поправките в Закона за паметниците на културата. Още при встъпването й в длъжност Иванова бе обвинена и от КТ "Подкрепа", че уволнява неудобни служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт