С пространствена инсталация на Димитър Солаков продължава инициативата 1m2 изкуство

3584
С пространствена инсталация на Димитър Солаков продължава инициативата 1m2 изкуство
Снимка: Димитър Солаков

Творбата „Future-Selves” може да се види на ул. Иван Вазов 8 във Велико Търново до 5 февруари

Програмата за януари на 1m2 изкуство представя изложба на Димитър Солаков (роден 1987 г.). Авторът, който от няколко години живее заедно със семейството си в с. Вонеща вода, област Велико Търново, завършва фотография в Нов български университет през 2011 г.

В работата си Димитър Солаков често използва различни медии и изразни средства, комбинира материали и експериментира с пространства и идеи. Участвал е в международни изложби в Австралия, Австрия, България, Еквадор, Китай, Сърбия, Холандия и др. Великотърновци и гости на града ще могат да се запознаят с пространствена инсталация, озаглавена “Future-Selves”, която поставя темите за бъдещето на човечеството и промените, които настъпват в нашия свят.

1m2 изкуство за трета поредна година представя артисти от съвременната българска и международна сцена в рамките на пространство с големина от около 1 кв.м. Концепцията за “white cube” (бял куб) е вдъхновението зад инициативата, която се осъществява от куратора Мартина Йорданова и ТАМ – пространство за срещи, събития и изложби в град Велико Търново. Проектът дава възможност на млади и утвърдени автори да покажат свои творби в една нестандартна изложбена среда. През 2021 г. общо 6 млади артисти ще участват в инициативата.

Димитър Солаков представя една пространствена инсталация, състояща се от акварелни рисунки и фигура създадена на 3Д принтер, която заема централно място в експозицията. Както и заглавието подсказва, авторът ни пренася в едно хипотетично бъдеще, където изобразения пред нас свят е мръсен, токсичен и някакси различен. Сякаш не е успял да се опази, но все пак е там. Все още.

Пейзажите и пресъздадената атмосфера от рисунките на Солаков препращат към една възможна визуална интерпретация на “Краят на историята и последният човек” на Франсис Фукуяма. Произхождайки от политическата философия, авторът на книгата разглежда развитието на обществото като достигнало не просто до конкретен период от следвоенната история, а до края на историята като такава. За крайна точка на човешкото управление се приема идеологическата еволюция и универсализация на Западната либерална демокрация, чието спокойствие и просперитет са превзели човешкото същество. Останал е един “последен човек” като представител на всички онези, които със своето линейно присъствие са претопили човешката душа и воля за борба.

И все пак в инсталацията на Димитър Солаков “Future-selves” остава отворен въпроса дали това е по-скоро края на света или началото на нов.

Галерия "Васка Емануилова" представя "4 проекта" на Димитър Солаков

На 1 март от 18:00 ч. в галерия  "Васка Емануилова" ще бъде открита изложбата "4 проекта" на Димитър Солаков. Проектът ще може да ...

* Проектът е подкрепен от програма „Визуални изкуства” към Министерство на културата.

Пространство за културни и социални събития ТАМ отваря врати през 2012 като независимо пространство за културни и социални събития. ТАМ представя съвременна градска култура, нови артистични форми, практики, насърчаващи активното гражданско участие в културния и социален живот на града, алтернативни образователни модели.

Само през 2019 г. са реализирани 194 събития, представящи изгряващи и вече доказани български артисти. ТАМ си партнира с Министерство на културата, Община Велико Търново, Гьоте-институт София, Френски културен институт, Институт Сервантес, Посолство на Америка – София, Посолство на Германия – София, Посолство на Кралство Испания - София и множество други български и международни институции.

Родената във Велико Търново Мартина Йорданова е куратор за чуждестранно изкуство в Националната галерия. Завършила е бакалавърска и магистърска степен във Виенския университет, а е специализирала в САЩ, Германия, Австрия и Италия. Била е творчески координатор на FLUCA - Австрийски културен павилион, участвала е в организационния екип на проекта на Кристо и Жан Клод „Плаващите кейове“, както и на редица български и международни изложби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Продадоха Драсканицата на Микеланджело за убийствена сума

Новата изложба на Нина и Иво Петрови: Моменти и усещания, за които мечтаем (СНИМКИ)

Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

Галерия "Леседра" отбелязва 33 години със специална изложба (СНИМКИ)

Дан Фоглър става част от фантастичния свят на Aniventure Comic Con 2024

Почина известна художничка, борила се за правата на жените и чернокожите

Откриват българския павилион на 60-ото издание на Венецианското биенале

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com