USHI - анимация от деца за деца

78377
USHI - анимация от деца за деца

В третия фестивален ден стартира детският анимационен фест„USHI”. Неговият знак е дългоух приятел, който постоянно се появява на екрана, насочвайки публиката към началото на детския киномаратон, съобщи Елица Матеева. Детското жури се настанява удобно на първа позиция, някои членове придобиват сериозно изражение-вадят тефтерчета и химикали, слагат очила и досущ като възрастни започват работата на експерт-оценител. Журито е съставено от три деца: Алеко Богданов-почитател на барабани и филми. Той е на 7 години и половина и учи в НМУ „Любомир Пипков”.

Когато порасне ще стане барабанист, вероятно на някоя шумна банда.  Гергана Дянкова обича динозаврите, математиката, шоколад и сладолед. Тя е четвъртокласничка в 134 СОУ „Димчо Дебелянов” с изучаване на иврит. В свободното си време набляга на еврейските танци, фотографията, дори има две самостоятелни изложби (2012,2013). Грижи се с любов за старото си куче Гея и е чест гост на анимационни фестивали в България, Русия и Белгия. Мечтае да посети всички анимационни фестивали. В джоба си носи фенерче, но причината няма да издаваме. Калоян Василев е на 8 години-маниак на тема сърф, рисуване и животни. Възпитаник е на френския лицей „Виктор Юго” Свири на пиано и пее „нелошо”. Спестява пари за хамстер и мечтае това лято да се научи да кара сърф, но „далеч от мама и тати”.

"Зайченцето бяло" и още 20 анимационни филма по детски песни търсят издател

"Зайченцето бяло", "Чело коте книжки" и още 20 анимационни филма по детски песни търсят издател, съобщи инициатора на проекта Надежда С...

В първия фестивален ден деца от Полша, Белгия, Грузия,Сърбия, Италия,Германия,България,Русия показаха своите кратки истории, в които макар и по детски се дискутираха важни теми за свободата, обществото под натиск на ГМО, здравеопазването, етническото напрежение. От раздвижването на точки, линии се получаваха букви както бе в полския филм „Детска азбука”, интересни фигурки придобиваха душа от хляб в „Факти за хляба” (Италия), приказни чудовища танцуваха в „Чудноватите” от Сърбия. Най-любопитното като послание предложиха два филма: „ГМО” от Сърбия. В това едноминутно филмче децата с усет развиват темата за консуматорското общество, в което човешкия живот струва колкото един кетчуп. Важното е консуматорът да яде сандвич с кетчуп без да се замисля за съставните части на храната.

Във филма „Бутой” от Белгия историята е разказана от името на малката коза Бутой, но под приказното става ясно, че чрез света на животните се описва социалното напрежение в Бурунди и драстичните поводи за промяна на съществуването, особено, ако ежедневието е изпълнено с насилие. Фестивалните дни продължават и до финала на МФКК „В Двореца” децата ще имат невероятната възможност да се забавляват с детското анимационно кино. Докато гледат могат да се включат и в уъркшоп, където ще се запознаят с творческия процес на анимирането, създавайки свои анимационни разкази.

Автор: Елица Матеева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com