Window Gallery представя KINDER ALBUM: "Руски екоцид в Украйна"

1280
Window Gallery представя KINDER ALBUM: "Руски екоцид в Украйна"
Снимка: Kinder Album

Продължава проектът представящ творби на съвременни украински артисти на ключовото централно място в София на ул. „Г.С.Раковски“ 100. Изложбите на витрината или т. нар. WINDOW GALLERY са инициатива на Чешкия център, Посолството на Чешката република в София и „Щербенко Арт Центр“ и са подкрепени от Посолството на Украйна в София. На 29 юни в 10 часа на витрината на Чешкия център ще представим авторката с псевдоним KINDER ALBUM и нейния поглед към случващото се с и около украинския язовир „Нова Каховка“.

Рано сутринта във вторник, на 6 юни 2023 г., руските войски взривиха експлозиви, причинявайки пробив във водноелектрическата централа Каховка в Херсонска област. Пробивът причини наводняване на около 80 населени места, което доведе до опустошително разрушение на къщи, исторически и културни забележителности, паркове, ферми, посеви, земеделска техника, пътища, железопътни линии, станции и др. Ужасени и отчаяни, засегнатите жители бяха евакуирани. Последиците от този съзнателен акт на екоцид от страна на руските сили във войната им срещу независима Украйна ще дадат отражение далеч напред във времето. Мощните водни приливи отнесоха всичко по пътя си, отнемайки живота на хора и животни. Риби, тритони и други речни обитатели загинаха във вече пресъхналото дъно на един от най-големите водни резервоари на Украйна.

В отговор на екоцида в района на Херсон художничката от Лвов Kinder Album създаде произведение наречено „руски екоцид в Украйна“.

„Когато погледнах видеоклиповете и след това снимката с последствията от бедствието бях изненадана от слънчевото време и безгрижната атмосфера, която преобладаваше. Сцени като частично потопения Дворец на културата в Нова Каховка и плуващите наблизо лебеди ми напомниха за филм на Сорентино. Това хубаво лятно време и незабързаното движение на водата във видеото беше в пълно противоречие с емоциите на отчаяние, които предизвика новината за смъртта на животни, потънали къщи и други все още неизвестни, но вече ужасни последици от това, което направиха руснаците. Почерпих вдъхновение от „Алиса“ на Луис Карол и езерото от сълзи, изобразявайки животните, които се виждат във видеата на Нова Каховка и момичето, което плува пред тях, сякаш им сочи пътя. Опитах се да пресъздам слънчевото време и апокалипсиса на потопа едновременно“, коментира авторката.

Kinder Album

Роденa e през 1982 г. в Лвов, Украйна. Започва да работи под псевдонима Kinder Album via Facebook през 2012 г. Твори в жанровете живопис, графика, фотография, инсталация, керамика, видео и улично изкуство. Номинирана е за наградата на Pinchuk Art Center Prize 2015 и е финалист на конкурса за млади украински художници MUHi 2017. Живее и работи в Лвов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Френско-иранска художничка на комикси получи наградата "Принцесата на Астурия"

Българин с престижна победа на Световните награди за фотография на SONY

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт