"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place

665
"Заземяване" - Изложба на Петя Денева в Little Bird Place
Снимка: Little Bird Place

На 15-ти май, от 17:00 до 21:00 в галерия Little Bird Place (ул."11-ти Август" 7) ще бъде открита изложбата на Петя Динева "Заземяване". 

Посланието

„Заземяване“ е основното послание в изложбата на Петя Денева. Тя се опитва да ни разкрие нови хоризонти към Земята, като ни накара да се вгледаме в заобикалящата ни среда от друг ъгъл.

Още: Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

11 творби

В експозицията са включени 11 живописни творби, глинената пластика „Кораб“ и отпечатъци с мастило на растения, създадени по време на престоя ѝ в Little Bird Artist Residency в село Лещен. През последните години художничката работи изключително в посока да изследва природните състояния.

Идеята

Идеята за този кураторски проект е породена от разговор с мен за статията на Николай Райнов „Окото на художника“ (1929). Според Райнов „художествената работа е винаги синтез, който иде не от наблюдение, а от съзерцание“. Големият писател, мистик, философ, теософ и художник се опитва да разясни в текста процеса на творчество, като ни потопи в природата и нейните невидими сили.

Още: "Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

„Отивате в планината, сядате на отмора до някоя мъхната и лишейна скала. Ръката ви несъзнателно откъсва шепа зеленикав, жълтеникав или белезникав слой растителност. Забравете себе си. Вгледайте се в къса що държи ръката Ви. Нека стане душата ви на микроскоп. Или да намалее до големината на най-дребната мравчица. Вижте тогава буйната исполинска гора с чудни допотопни дървета, с огромни крилати чудовища, с езера във вид на кълбо, с черни вулкани, с мостове от скъпоценна руда, със скали от елмаз, изумруд и сапфир. Опитайте се да се промъкнете между дърветата, да се изкатерите по камарите, да преплувате потока, да стигнете до дъното на езерото (...) Като се поразходите, качете се на върха. Опитайте нещо друго. Разширете душата си. Почувствайте се великан – безтелесен, разбира се. Полетете над околните върхове, над сипеите, скалите и урвите, над полята нивите и къщите – надалеч, колкото се може по-надалеч. Издигнете се на високо – до облаците, над облаците, до първата звезда, над нея – додето стига въображението ви. Кажете ми после не сте ли добили истинска исполинска сила ...“.

Статията на Райнов дава възможност за индивидуални търсения, за нови художествени решения в полето на природния пейзаж. В работите си Петя Денева се стреми да придаде усещане за съзерцателност, поставяйки ни в ролята на пътешественик, който изследва Земята. Според нея „докато в града сме откъснати от природата, завръщането към Земята може да ни открие други хоризонти, може да е дори като пътуване към някоя непозната планета“. Затова се появява и образът на космонавта в работата „Заземяване“, кацнал върху малкия орех, имагинерен символ на планетата, за да открие живота, който е под краката ни.

Докато рисува картините специално за изложбата в галерия Little Bird Place, се появява още една гледна точка, свързана с вглеждането в материята на обектите, които създава и звездния космичен прах. Изграждащ всичко - от звездите и планетите до стръкчето трева, покълнало и устремено към светлината и живота, подобно на острие, Петя опитва да го въплъти деликатно в работите си, използвайки различни пасти, брокати, на места пясък, за да създаде материалност отвъд тази на боята. Всяка от творбите следва определена последователност като елемент от един цялостен разказ, през който зрителят преминава, за да навлезе в пространството на галерията, воден от художничката. В това пътуване важна роля е отредена и на огъня, смислово обвързващ композициите „Запалване“ и „Изграждане“. Той е унищожителна стихия, която носи живот, той е вътрешна основа, ядрото на Земята, част от процеса на създаване. Темата вълнува силно авторката и тя се насочва към керамиката, за да направи символична връзка в материала глина, завършващ процеса на креация.

Невидимите промени

Още: Показват уникални творби на Ставри Калинов

Невидимите промени, които настъпват в етера, невидимата среда, изпълваща пространството, в което се движи светлината, са уловени умело в мекотата на палитрата, която Денева умишлено търси в работите „Космос“, „Приближаване“ и „Гравитация“. Промяната на гледната точка, сведена до нивото на мравката, неминуемо отвежда до света на тревите, където близо до земята гравитацията е събрала целия космос.

Създавайки предпазлива връзка с тихите движения на растенията, зрителят е поставен в необичайно съзерцателно поле, насочено към скритото от погледите ни. Както казва Николай Райнов: „ животът, природата, битието крият за вас тайни. Опитайте се да ги постигнете. И тогава може с весела изненада да усетите, че до вас върви Рембранд, Верхарен или Буда“.

Д-р Станислава Николова

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Изложбата "Равновесие" на Гергана Минкова е вдъхновена от простотата и противоречията на съществуването

"Приказки на една кука" - в галерия "Арт Маркони" (СНИМКИ)

В Нощта на музеите – интерактивен спектакъл "Мистерията на тракийския Херос"

Родни артисти ще изрисуват училищни фасади с гигантски стенописи

28 млн. долара за портрет на Франсис Бейкън на престижен търг (СНИМКИ)

Рекорд: Повече от 600 хил. души посетиха LUNAR 2024 в София

„Потърси ме…” - изложба живопис на Клементина Манчева и Иван Додов в Галерия "Арт Маркони" (КАРТИНИ)

Четирима именити художници представят съвместна изложба "Следи от Тоскана"

Само ден до началото на Фестивала на светлините LUNAR: Ето какво да очакваме

"Области на особен интерес" - изложба на Силвия Попова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт