180 момиченца, облечени в булчински рокли, станаха калиници в Асеновград (СНИМКИ)

9104
180 момиченца, облечени в булчински рокли, станаха калиници в Асеновград (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Днес Асеновград бе обагрен в бяло. Малки Слънчови невести шестваха из улиците на града и създаваха свежо настроение. Ритуалът „калиница“ е единствен по рода си, характерен е само за Асеновград и се провежда веднъж годишно – на Еньовден.

Тази година в обичая се включиха общо 180 момичета от различни градове на страната. В калиници се превъплътиха деца на възраст от 1 г. до 9 г. Празничният ден започна със Света литургия за здраве и щастие на малките булки. Тя бе отслужена от архиерейския наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев в църквата „Свети Николай Чудотворец“.

Петя Буюклиева ще пее за калиниците в Асеновград по случай 60-я си рожден ден

  Петя Буюклиева ще отпразнува 60-тия си рожден ден с музикален поздрав в родния Асеновград на празника на Калиниците 24- ти юни....

Кметът на града доктор Христо Грудев стана част от празника на калиниците. Той присъства на литургията в храма, след което всички заедно – малките момичета и техните родители и приятели потеглиха на литийно шествие из Асеновград, водено от градоначалника на Асеновград и отец Йордан. Първата спирка бе параклисът „Света Богородица - Въведение“ (Калиничката). Там момиченцата отново бяха благословени и наречени за здраве и щастие. После тръгнаха обратно по предварително определен маршрут, изпълнявайки традиционната и автентична детска песен „Вижте нашата каленичка колко е красива“, под съпровода на военния духов оркестър.

Финалът на празника бе в Градския парк. Всички Слънчови невести преминаха под венец от билки, събрани при изгрев слънце и поръсени от утринната еньовска роса. Децата получиха грамоти и подаръци, комплимент от община Асеновград.

Търсят старинни вещи от ритуала „Калиници“

Старинни снимки, материали и информация за асеновградския обичай „Калиници“ събира Историческият музей в града. Първите няк...

В Градския парк ги посрещна заместник-кметът по хуманитарните дейности на града инженер Петър Петров. „Честит празник на всички калиници и на празнуващите своя имен ден днес. Бих искал да изразя радостта си от това, че тази година пандемията от COVID-19 отстъпва засега и можем да отбележим Еньовден в сравнително спокойна обстановка. Благодаря на всичките стотици малки булки, които обагриха Асеновград в бяло и оживиха атмосферата с песни и детски глъч. От свое име и от името на кмета на Асеновград доктор Христо Грудев отправям пожелание за здраве и много сбъднати мечти на всички калинички и техните семейства. Скъпи деца, нека днешният ден запази у вас незабравим спомен и някой ден в празника да се включат дори и вашите деца, а вие с умиление да се връщате назад във времето и да разказвате за този момент“, каза пред присъстващите Петров.

Празничната програма приключи с изпълнение на детски песни.

Стотици малки булки ще озарят Асеновград на Еньовден, избират и най-красивата асеновградчанка

Традиционният обичай "Калиница" и тази година ще облече стотици малки момичета, като булки. Идния понеделник Асеновград ще засияе в бял...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com