4 лв. за роза в Асеновград, 2 лв. за лале

3181
4 лв. за роза в Асеновград, 2 лв. за лале

Ден на майката, Ден на жената или Ден на цветята е 8 март? Така се шегуваха днес група мъже в Асеновград. Според историята, 8 март е денят за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. За първи път празникът е честван на 23.02.1909 г. в САЩ. Инициативата за създаването му е на Американската социалистическа партия. Идеята за такъв ден възниква след икономическа експанзия от началото на 20 век, в която чрез протести са предявени искания за подобряване условията на труд. Календарната дата е избрана след първата масова демонстрация на жени работнички, която се е състояла на 08.03.1857 г. в Ню Йорк.

В Асеновград протестни прояви днес няма. Напротив! Градът на днешния празник ухае на зюмбюли, рози и лалета, обляни в роса. Екипът ни се разходи из улиците на Асеновград в дъждовния осмомартенски следобед, за да разгледа предложенията на търговците на цветя. Разновидностите бяха безкрайно много, а цените – очаквано – не бяха същите, както вчера. Роза в различни цветове, предложена натурална, без опаковъчна хартия и украса, струва на асеновградския купувач 4 лева. За букет от същото цвете кавалерите от Асеновград трябва да се бръкнат за 5 лева. До края на вчерашния ден цената на розите в града бе с около лев по-ниска. От вчера до днес с до 0,50 лева се е повишила и ценовата стойност на букетната роза, на която един стрък е окичен с няколко цъфнали цвята. Днес тя струва 3,50 лева.

С 500 000 лева възстановяват автентичния вид на изгорялото крило на Мулдавския манастир

Стартира дългоочакваният ремонт на изгорялото преди почти седем години манастирско крило на Мулдавски манастир „Света Петка&ldquo...

Сред най-евтините цветя в Асеновград на днешния 8 март са традиционните карамфили и зюмбюлите в техните разновидности, чиито цени в букет или натурални варират от 1,50 лев до 3 лева. Лалета могат да се закупят за сумата от 1,50 лева до 2,50 лева. Сред търсените, заради дълготрайността си цветя, са орхидеите. Те се предлагат само в букет, като цените за комбинациите с тях започват от 6 лева. Толкова струва и опакован и украсен един лилиум. Герберите и хризантемите могат да бъде намерени за суми в рамките на 2,50 лева до 3 лева, като в букет цената им се калкулира средно по около 5 лева.

Често купувани като подарък за любимата жена, колежка или приятелка днес са и цветята в саксии. Техните цени варират в широк диапазон, в завсимост от вида и големината им. Цветарските магазини и случайно „изникналите“ по улиците на Асеновград търговци на цветя работят от ранните часове на днешния празник. Очаква се част от обектите да останат отворени до полунощ, ако цветята не бъдат разпродадени преди това. Преди около седмица от градската управа обещаха на 8 март цветарите да бъдат изместени пред бившия „Детмаг“, с цел да се облекчи трафикът в района. Това, обаче, не се случи - може би, заради продължилия почти цял ден дъжд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Община Асеновград казва докъде е стигнала с проекта за обновяване на читалище в града

Започва изграждането на общински паркинг с търговска зона в Асеновград

„Асеновградски баири“ – Два дни спорт, музика и адреналин

„Капка по капка - живот“ – кръводарителска кампания в Асеновград

ДФ „Асеневци“ – Асеновград набира нови доброволци

Започват Майски културни празници на Асеновград

"Танцова фиеста" с пълен площад и безброй танци в Асеновград (СНИМКИ)

Асеновргад посреща празниците със 150 знамена за гражданите и тържествен концерт

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com