Асеновград се размина с общинска полиция

1909
Асеновград се размина с общинска полиция

Съмнение в достоверността на подписката, организирана от Инициативен комитет за създаване на Общинска полиция в Асеновград, изрази председателят на местния парламент в града доктор Светозар Шуманов. Пред присъстващите в пленарната зала днес (21 декември) той съобщи, че петицията е внесена в ГРАО, но все още не е проверена и не е получен отговор, от страна на дирекцията.

Въпреки това, общинските съветници на Асеновград обсъдиха и гласуваха отправеното предложение за създаване на звеното. Приемането му се размина на косъм, като едва четири гласа не достигнаха то са стане факт. 13 от старейшините на града се обявиха в подкрепа на създаването на Общинска полиция. Други четирима бяха „против“, а 15 се въздържаха от мнение.

Дискриминирани ли са глухите хора в България?

На финала са уроците по ”Комуникативни умения на служители от общински институции с хора с увреден слух чрез обучение по жестомим...

Сред подкрепилите предложението бе Мария Пейчева от „Зелените“. Тя посочи, че Асеновград има нужда от подобно звено, тъй като градската среда, в която живеят асеновградчани, не е стабилна откъм охрана на общетсвения ред, безопасност на движението и санкциониране на правонарушения. От трибуната на местния парламент на Асеновград Пейчева заяви, че „очевидно някои общински структури не изпълняват ефективно част от задълженията си“.

Пред присъстващите в залата Драгомир Георгиев от „Народен съюз“ призна, че този вид полицейско звено работи качествено в Пловдив, затова няма причина то да не бъде ефикасно и в Асеновград. След отрицателния вот днес, коментарът на кмета на общината доктор Емил Караиванов беше, че ще се изчакат промените, които предстоят в Закона за местното самоуправление и местната администрация и тогава дискусията по темата може да бъде подновена. Измененията предстои да бъдат гласувани през следващата година. Там се залага възможността в общините да бъдат създадени подобни звена под формата на общински предприятия, например, при което да се сключат договори с други структури да бъде осигурена тази дейност. „Дотогава се надяваме Държавата да поеме своя ангажимент за осигуряване на безопасността и на обществения ред. Останалите функции, които се вменяват в една Общинска полиция, Община Асеновград може да си ги позволи. Смятам, че такова звено може да бъде изградено, но трябва да се намери най-подходящата форма и време за това“, каза в заключение градоначалникът.

Реакцията относно днешното решение на съветниците, от страна на председателя на Инициативния комитет, внесъл подписката – Петър Пейчинов, бе противоречива. Той изрази несъгласието си с получения отказ и в същото време е обнадежден, че след промените на Закона за местното самоуправление и местната администрация шансовете за създаване на Общинска полиция в Асеновград могат да станат реалност. Припомняме, че темата бе повод за разгорещена дискусия в местния парламент и през месец юли тази година. Тогава отново 13 от асеновградските общински съветници гласуваха „за“, девет се обявиха „против“, а 11 натиснаха клавиша „въздържал се“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com