Близо 750 военнослужещи от България и Америка провеждат учение в авиобаза Крумово

19571
Близо 750 военнослужещи от България и Америка провеждат учение в авиобаза Крумово

Специализирана спасителна акция на пострадал и учебно- тренировъчни и бойни парашутни скокове бяха демонстрирани днес в авиобаза Крумово. Поводът бе провеждането на ВИП-ден на съвместната българо- американска подготовка „Тракийско лято- 2015“. Тя започна на 10.07.15 г. и ще продължи до 26.07.15 г.. Провежда се ежегодно в района на летище Пловдив и авиобаза Крумово.

Този вид тренировъчна дейност е от особено значение за българската военна авиация, тъй като създава възможности за реализирането на съвместни проекти и мероприятия в различни области. С тези думи ръководителят на операцията, от наша страна, полковник Явор Матеев от Министерството на отбраната сподели удовлетворението си от провеждането на „Тракийско лято- 2015“.

В Асеновград - 15 глобени пешеходци през миналата година, през тази няма нито един

Двама пешеходци са загинали при пътнотранспортни произшествия в Асеновград през първата половина на тази година. Това съобщиха от РУ на...

Той уточни, че тази година българските военнослужещи, които се включват, е 600. За първи път в това учение участват кадети и курсанти от Националната гвардия на щата Тенеси, както и представители на Великобритания. Последните- като наблюдатели.

Полковник Матеев допълни, че в рамките на 16-те дни учение ще бъдат изпълнени общо 1 800 дневни и нощни парашутни скока на височина от 400 метра до 3 000 метра, част от които бяха демонстрирани днес. Присъстващите имаха възможност да наблюдават и десантиране по способа „бързо въже“ и авиомедицинска евакуация. Целта на подготовката е да се усъвършенства процесът на индивидуални и колективни действия, насочени към достигане на заложените способности и постигане на оперативна съвместимост. Цели се още съвместно споделяне и използване на ресурси, съоръжения и техника, тренировъчни концепции и разнообразни тактики за провеждане на подготовка.

В „Тракийско лято-2015“, от българска страна участва личен състав от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на военния министър, от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, от Военноморските и Военновъздушните сили и от Министерството на вътрешните работи, както и транспортен самолет С- 27J и вертолети Ми- 17 и „Кугър“. В съвместната подготовка участват и зенитно-ракетен дивизион от командването на ВВС, екипи от Военномедицинска академия и от служба „Военна полиция“. От американска страна, в учебно- тренировъчната дейност са включени формирования от Силите на САЩ в Европа и три транспортни самолета С- 130J „Херкулес“ от Въоръжените сили на Съединените американски щати. Участието на американците се състои от личен състав от 120 военнослужещи и специалисти от 20 различни сфери. Освен парашутни скокове, те тренират и полети на малка височина, операции с прибори за нощно виждане и процедури за приземяване върху неравен терен.

Ръководителят на учението от американска страна изрази възхищението си от отличните възможности за провеждането на „Тракийска звезда-2015“ на българска територия. Сред официалните гости на днешния ВИП- ден в авиобаза Крумово бяха министърът на отбраната на България Николай Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Ненчев разкри впечатлението си от съвместните тренировъчни действия, домакин на които са авиобаза Крумово и летище Пловдив. Той уточни, че трябва да се използва всяка възможност за провеждане на общи тренировки с наши партньори, за да се поддържа висок боен дух на българските военнослужещи. „Обнадеждаващ е фактът, че те силно желаят по- често да се състоят такива тренировки и взаимоотношения, защото освен колеги участниците в ученията вече стават и приятели.“, заключи изказването си в авиобаза Крумово военният министър на България Николай Ненчев.

"Графити стрийт батъл" за Съединението - в Асеновград

„Графити стрийт батъл” за Съединението. Това е мотото на конкурсът, обявен от Местната комисия за борба срещу противообщест...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com