Бум на кърлежи в Асеновград

4133
Бум на кърлежи в Асеновград
Снимка: Actualno.com

Градинки, паркове и дори стадиона в Асеновград са пламнали в кърлежи. За случващото се сигнализираха притеснени родители. Читателка на Actualno.com сподели, че от месеци спортува на стадион „Шипка“ в града. Докато за поредeн път провеждала вечерната си тренировка, в началото на тази седмица, тичайки по трасето се засякла с човека, който поддържа игрището. Той я предупредил: „Когато се приберете вкъщи, да огледате тялото си за кърлежи!“. Асеновградчанката притеснено попитала не е ли все още трeтиран стадионът с препарат против вредни насекоми, на което получила отрицателен отговор. Въпреки предупреждението, тя продължила тренировката си, решена да сигнализира в Регионална здравна инспекция-Пловдив. Друг случай, разпространен със снимка в социалната мрежа, също от Асеновград, втрещи гражданите. Жена публикува фотос със заснети близо 20 броя кърлежи, „събрани“ за час от самия център на града.

"Не сме се движили по треви. Това е от центъра, само по плочките. С тия бездомни кучета какво друго ни очаква. По градинките е още по-страшно. Какво чакат с това пръскане не знам, а и центърът трябва да напръскат – кърлежите лазят пред заведенията. Не мога да изчистя кучето. Добре, че то ги е привлякло, иначе щяха да са по нас. Аз такова нещо не бях виждала. Видях как нещо лази по домашния ни любимец. Исках да го бутна и когато погледнах на земята – още доста лазеха. Вдигнах кучето и по-него – също. За да плъзнат по самият център, направете си сметката какво е по тревните площи!", казва ужасена асеновградчанката.

Започва пръскане срещу кърлежи и комари в Стара Загора

В сряда, 25 април, в 20.00 часа, започва първото пръскане срещу кърлежи в Стара Загора, за което е изготвен график по административни б...

"Снощи бяхме в Спешно отделение! Синът ми, който е на 2 г. и 10 месеца, имаше кърлеж зад ушенцето. Сега чакаме и се надяваме детенцето ни да не вдигне температура и да не му се появят обриви, което ще е знак за усложнение.", сподели друга разтревожена майка. Още един родител коментира, че в Пловдив дезакаризацията се е извършила преди повече от месец, а в Асеновград – „едва, след като пламна целият град се започва“. Жената дори заяви, че не смята да изкарва децата си на разходка няколко дни, докато не бъде напръскано с препарат навсякъде.

Междувременно, Община Асеновград започна обработката на зелените площи. Планирано е общо около 200 декара градинки, паркове и междублокови пространства да бъдат напръскани срещу кърлежи. Обработката ще коства на Администрацията сума в размер на 36 000 лева. Напръскани са вече тревните терени в централната част на града, предстои третиране на зелените площи и в кварталите. По план, тази седмица се очаква да бъдат обработени дворовете на учебните и детските заведения. В срок от 24 часа след пръскането зоните не трябва да бъдат посещавани от граждани. Затова служителите от фирмата поставят предупредителни табели с датата на третирането.

Относно въпроса кой ще извърши дезакаризацията на стадион „Шипка”, екипът ни потърси за коментар стопаните, ангажирани с поддръжката на обекта. Президентът на ФК „Асеновец” - Борислав Ангелов – посочи, че към момента не е планирана подобна дейност, както и през годините никога клубът не е имал практика да осъществява пръскането срещу кърлежи. Тази дейност се реализира ежегодно от Община Асеновград. От Администрацията увериха, че обработката на спортното съоръжение ще бъде извършена до края на настоящата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com