Един татко и 28 майки се учат на родителство в Асеновград

3599
Един татко и 28 майки се учат на родителство в Асеновград
Снимка: Actualno.com

Един татко на дете на 1 г. и 6 м заедно с 28 майки от Асеновград ще се учат как да възпитават по-лесно и удачно децата си, съобщи кореспондентът на Actualno.com.

Това ще се случи по време на седмия цикъл от безплатаната инициатива „Работилница за родители“ - част от програмата на Unicef “Да пораснем заедно”.

Деца създават мобилно приложение за разпознаване на артефакти от миналото

Заработи първият Творчески смарт клуб „Асеновград“ за създаване на мобилни приложения с разширена реалност. Проектът цели...

Тя стартира днес в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“. Тази година за първи път темите ще бъдат 14, вместо 12. В двете нови „Работилници“ родителите ще научат как да реагират при възникнал конфликт между тях и рожбата им, както и в случай на спречквания между самите деца.

Програмата ще продължи 14 седмици, а уроците ще са веднъж седмично. В инициативата за участие се допускат не само родители, а и баби, дядовци, настойници, лели, чичовци, бременни жени, че дори и хора, които засега само планират зачеването на своята рожба. Разрешено е в програмата да се включат дори родители, вече участвали в предишен цикъл.

Важно условие е, че обучението касае децата от 0 г. до 4 г. и поведението им навън и вкъщи. Стартът на програмата започва с темата „Родителите на 21-ви век“. В част от останалите „Работилници“ ще се обсъждат „Родителските цели и психологическите потребности на детето“; „Измисляме и избираме решения“; „Изслушването – важно умение на родителството“ и други.

Най-голяма трудност по време на провеждане на програмата майките и татковците срещат при разглеждане на темата „Граници: Защо и как?“, споделиха пред Actualno.com ръководителите и водещи на обученията Мариана Дафчева и Кети Ужиканова.

И в България има любезни чиновници - понякога

Много искам да разкажа за добротата. Да знаете и вие. За една жена. Направила не невъзможното, но направила достатъчно. Сторила простич...

По време на този урок родителите се учат на самоконтрол и става ясно, че боят не е добър варинат, като възпитателно средство. И 14-те теми са смислово леки, но същевременно са изпълнени с информация и подсказват на родителите, че е време да си „сверят часовниците“ за възпитанието на своите малчугани, обясниха преподавателите. Дафчева допълни, че целта на програмата „Да пораснем заедно” е да предостави възможност за обмяна на информация, знания, умения и подкрепа, които да са от полза на майките и татковците при изпълнение на техните родителски отговорности.

По време на срещите се преразглеждат ценностите, на които почива родителството. И в този цикъл на „Работилницата“ в Асеновград отправните точки се опират на няколко основни предпоставки. Сред тях са първите години от живота на малчугана. Те са особено значими за развитието на всяко човешко същество. Още на 3-годишна възраст са видими разликите в социалното и интелектуалното развитие на децата. А те не зависят нито от доходите на родителите, нито от тяхното образование, а от това как възрастните се занимават с детето вкъщи. В най-ранните години се създава емоционалната сигурност.

В „Работилница“-та в Асеновград ще се ползват различни форми на работа, в зависимост от целта и съдържанието на отделните дейности. Ще се провеждат кратки лекции и упражнения. Ще се разискват казуси, но най-вече ще преобладават обсъжданията на проблемни теми и ще бъде обменен опит между самите родители. Всяка от срещите ще е допълнена с игра и/или кратък филм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com