Хората в Асеновград се хванаха да намерят сами пари за пътя до манастир "Света Петка"

12069
Снимки:

Близо 400 асеновградчани и гости на града подкрепиха само в рамките на месец подписката за изграждането на пътя към мулдавски манастир „Света Петка“, информира кореспондентът на Actualno.com в града.

Събирането на подписи започна от големия християнски празник Светли Петък. Всички, които са научили за подписката, са се включили. Няма отказали да положат подписа си.

Кметът на Павликени дари 100 корена рози на Марянския манастир

Кметът на община Павликени инж.Емануил Манолов дари 100 корена рози на марянския манастир „Свето Преображение Господне“. Те...

„Хората трябва да имат път към храма. Защото ние трябва да ценим културното си наследство. Да осигуряваме достъп до божиите места за всички. Не може без път до свети места през 21- ви век!“. Това каза днес за специално за Actualno.com игуменията на манастир „Света Петка“ монахиня Юлита.

В храма, за да се помолят за здраве, идват не само туристи от други градове. Посещават го и болни, възрастни и трудно подвижни хора. А състоянието на пътя е пречка, за да достигнат до манастира, коментира още майка Юлита. Много от миряните отказват да се качат пеша. Просто обръщат колите си и се връщат, когато видят, че пътят е изронен, стръмен и непроходим с обикновен автомобил. Една част от отсечката бе изградена по време на мандата на предишното ръководство на Асеновград.

Това е втората подписка, която инициира манастира. Миналата година, при настоящото управление на града, бе входирана първата. „При гласуването на Бюджет 2014 на Асеновград уж бяха отделени средства, но в крайна сметка пътят пак не бе асфалтиран, поне да беше посипан с трошено-камена настилка“, сподели още игуменията. Тя допълни, че от проливните дъждове и обилните снеговалежи състоянието на участъка се е влошило още повече.

Инициативата на монахиня Юлита е подкрепена и от неправителствени асеновградски организации, както и от доброволчески сдружения. Подписи за настоящата подписка ще продължат да се събират до месец октомври 2015 г., когато предстои да се проведат местни избори. Тогава петицията ще бъде представена пред новоизбрания състав на Общинския съвет в Асеновград. А дотогава всеки, желаещ да подкрепи инициативата за изграждане на пътя към манастира „Света Петка“, може да се подпише не само в храма. Подписка е оставена и в бар „Ко ши прайм“ в Асеновград.

"Купи снимка на Асеновград - най-красив град на България" е името на поредната благородна кауза на асеновградчани

Близо 200 лева са събрани до момента от благотворителната инициатива „Купи снимка на Асеновград - най-красив град на България&ldq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com