Кметът на Асеновград инициира кръгла маса за справяне с кризата

1742
Кметът на Асеновград инициира кръгла маса за справяне с кризата
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Национална кръгла маса за справяне с кризата в Асеновград ще инициира кметът на града доктор Емил Караиванов. Предложението бе отправено от граждани чрез декларация, публично оповестена малко преди големия протест на 02.07.17 г. Целта на провеждането на кръглата маса и предизвикването на широка обществена дискусия е извършването на законодателни промени, които да не допуснат повтаряне на събитията от последните дни в Асеновград.

„В тежката ситуация, в която попадна градът, след инцидента край „40-те извора”, ясно съзнавам, че като кмет съм длъжен да реагирам изключително отговорно.“, започва изявлението си, изпратено до медиите, Караиванов. Той посочва, че подкрепя разумните искания на асеновградчани за спокойствие и сигурност в Асеновград, както и това, че всички имат равни права, но и задължения и отговорности пред закона. Кметът Емил Караиванов изрази в публичното пространство удовлетвореността си от факта, че гражданите не допуснаха моментите на провокации към безредици или насилие да ескалират.

Кметът на Асеновград: Нека не допускаме провокациите да бъдат сред нас на протеста

Нека не допускаме провокациите да бъдат сред нас на обявения утре протест. Това написа кметът на Община Асеновград Емил Караиванов в со...

Градоначалникът посочи позиция, че наболялата тема е въпрос и проблем на национална политика и решенията също трябва да бъдат на национално ниво. Кметът на Асеновград възнамерява официално да покани, като базисни партньори във форума, представители на държавната власт - парламент и правителство, националния омбудсман на България и Националното сдружение на общините в страната. Останалите участници, формата и продължителността на Националната кръгла маса подлежат на открит дебат и консенсус.

Датата, мястото и часът ще бъдат оповестени допълнително. В отговор на кметското изявление и пак в социалната мрежа бе разпространено Отворено писмо от асеновградчанина Иво Величков. Мъжът посочва, че тази динамична ситуация предлага реален шанс за промяна в Асенoвград на начина, по който тече животът в града. Той смята, че инициативите, които кметът Караиванов предлага като решение на проблема /кръглата маса, действията срещу незаконното строителство и т.н./, са в правилната посока, но „са безсмислени, ако не бъдат изпълнени реално в пълният им необходим обхват“. Иво Величков казва, че срещу гражданите са държавата, политиците, партиите, полицията, жандармерията, неправителствените организации, медиите „и цял един контингент, заграбващ труда ни и унищожаващ начина ни живот“.

„На наша страна е единствено Законът, а оттам и правото. Ако не си давате сметка, на наша страна е и силата и бентът на миролюбието вече едва я удържа. Не е наша работа да прилагаме закона и чрез него да респектираме престъпността – това е ваша работа! Нашата работа е да накараме вас /всички държавни и общински служители/ да си свършите вашата работа, за която ви плащаме.“, се казва в Отвореното писмо, адресирано до кмета на Асеновград. Като решение на кризата Иво Величков предлага всичко да започне да се случва пряко и открито пред хората – ако трябва и на площада, а управляващите да чуват гласа и желанията на народа.

Мъжът завършва писмото си така: „И за да не е празнодумство всичко това, искам да Ви подскажа един вариант на поведение: елате Вие при нас. Не чакайте ние да идваме при Вас. Това е правилното поведение. Елате, ние ще се погрижим да няма елементарни провокации. Вие само организирайте срещата така, че да можем да водим смислен диалог... ...Посочете Вие дата и място за провеждане на поредното ни събиране, но го направете като гражданин, който е един от нас, а не като подвластен на порочната система чиновник!“

В Асеновград питат как така ромската махала се утроила за няколко години

Да се надяваме, че днешният протест ще е по-нормален от снощния. Това заяви Йордан Тодоров, баща на едно от битите от роми деца, тренир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com