Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Командирът на ВФ Асеновград: Когато и където се наложи, ще изпълним поставените ни задачи!

11 март 2016, 16:19 часа • 5167 прочитания

Когато и където се наложи ще изпълним в пълен обем с чест и достойнство поставените ни задачи в името и интереса на нашата Родина - Република България!. С тези думи командирът на Военно формирование Асеновград полковник Лъчезар Мишев се обърна към военнослужещите и гостите днес по време на честването на професионалния празник на българската артилерия, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Церемонията, която се проведе в асеновградското поделение, започна с тържествен марш и посрещане на бойното знаме. Последва прочувствено слово на полковник Мишев. „В календара на българската история са записани дати, които всеки човек помни. Такава е 11.03.1913 г. Повече от век този ден е символ на българското оръжие. Днес всички ние обръщаме взор назад, за да отдадем заслуженото на нашите сродни предшественици.“, започна командирът на Военното формирование в Асеновград. Той допълни, че и към днешна дата всеки българин се обръща назад към историята, за да потърси отговори на въпроси, които са го терзали и не са му давали покой.

Пред присъстващите полковник Лъчезар Мишев припомни и решителните действия на войските през март 1913 г. Обсадата на Одрин, от страна на български и сръбски военнослужещи започнала още през октомври 1912 г. До 26.03.1913 г. крепостта вече е била превзета от Втора Българска армия. Това е победа, довела до края на Балканската война. Съюзниците са действали под общото командване на генерал Никола Иванов. По онова време превземането на Одринската крепост с директен пристъп се е смятало за почти невъзможно. Турският гарнизон, състоящ се от около 75 000 души и разполагащ с 210 крепостни и 450 полеви оръдия, е бил командван от Шукри паша. Турците са били подложени на постоянен обстрел. През нощта на 10-ти март помощник-главнокомандващият генерал Савов подписал директивата за започване на атака. Точно в 13 ч. на следващия ден било поставено началото на ураганен огън срещу фортовия пояс на Одрин. След почти 24-часов щурм срещу непробиваемата турска отбрана, на 12.03.1913 г. Одринската крепост била превзета.

Освен професионалния си празник и 103 години от успеха при Одрин, днес военното поделение в Асеновград отбелязва и 88-мата годишнина от създаването си. По този повод поздравителни адреси към военнослужещите изпратиха министърът на отбраната на България Николай Ненчев, кметът на града доктот Емил Караиванов, народни представители, командири на други формирования. Последва награждаване на военнослужещи в Асеновград за постигнати високи резултати по време на изпълнение на служебните здължения, показан професионализъм, проявено усърдие и трудолюбие. Венци в знак на признателност пред паметника на загиналите воини в Балканската война поднесоха официални лица и граждани.

След края на тържествената церемония Негово високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен и водосвет пред параклис „Свети Георги Победоносец”, издигнат в двора на поделението в Асеновград. На празника на артилеристите присъстваха заместник-началникът на отбраната на България генерал-майор Пламен Атанасов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев, заместник-командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Златко Златев, заместник-кметът на общината инженер Мария Вълканова, духовници, ветерани, представители на бизнеса и граждани.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес