Масов "Нощен поход по пълнолуние" тази вечер край Асеновград

11936
Масов "Нощен поход по пълнолуние" тази вечер край Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

"Нощен преход по пълнолуние" по екопътека "Кутра" над Асеновград, организира Сдружение "Устремени" тази вечер. С годините инициативата се е превърнала в традиция. Походът ще се проведе за седми пореден път, като обичайно се организира всяко последно тримесечие на годината. Новото е, че инициативата този път ще се състои в друга посока. Досега винаги походът е преминавал по маршрут Асеновград - местност "Параколово" - манастир "Света Петка" - параклис "Свети Илия" (Гръцкия) - рид "Анатема" - Асеновград.

Сега дестинацията ще бъде разнообразена и преходът ще се придвижи по трасето на екопътека "Кутра", казват инициаторите. Те обясняват, че за първи път датата на провеждане се пада в почивен ден, което предразполага и възможност за присъствие на повече хора и провеждане на нощен "фотопикник" в предпоследната точка по маршрута - параклис "Свети Димитър". Маршрутът е подходящ за деца, като общата му дължина е близо 6 километра, а денивелацията - +/- 230 метра. Степен на трудност - ниска/средна. Приблизителното общо време за преминаването му, включващо и почивките, е около 2 часа и 30 минути. Препоръчително е участниците да разполагат с челник или фенер.

С пешеходен поход утре Асеновград ще отбележи Деня на туризма

Асеновградчани ще отбележат Международния ден на туризма с пешеходен поход сред красивата природа в общината. Инициативата се провежда ...

Макар, че по маршрута има две чешми и при параклиса също има едно, е препоръчително хората да носят в себе си около 1,5-2 литра вода, както и пакет суха храна или храна за скара. Инициативата е безплатна и отворена за участие от всички желаещи, като организаторите посочват, че не поемат ангажимент да търсят транспорт на включилите се. За хората, които имат желание да участват само в пикника при параклис "Свети Димитър" има алтернативен маршрут през кратка и равна пътека, която е с приблизителна дължина 700 метра. Тя започва от шосето след НПК Асенова крепост в посока село Лясково.

Край споменатия храм има разположени закрити беседки, в които могат да се поберат около 60 души. От сдружението се ангажират да запалят огън в камината край кътовете за отдих с цел, който има желание да изпече месо или зеленчуци, да го направи веднага, след като пристигне на мястото. Сборният пункт и часът на тръгване са местността "Метоха", 19:00 часа днес (12.10.19 г.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com