Младежи с кауза – продават книги, в помощ на деца с увреждания

2401
Младежи с кауза – продават книги, в помощ на деца с увреждания
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Младежи помагат с благотворителност на центрове за деца с увреждания в Асеновград. Учениците от Общинския младеки съвет в града инициират редица мероприятия, чрез които да събират средства в помощ на различни институции. Идеята за книжния благотворителен базар се е родила по време на едно от заседанията на младежите. Тогава те решили да дарят свои лични книги. „Желанието ни е да работим заедно с управителите на центровете за деца с увреждания в Асеновград, да се опитаме да им помогнем по някакъв начин.“, каза за Actualno.com председателят на Общински младежки съвет - Димитър Илиев. Първата инициатива, в която са се включили, била кампанията за изготвяне на мартеници и откриване на мартенски базар в Исторически музей-Асеновград.

Още 140 000 лева за почистване на улични платна, площади и други зони в Асеновград

Актуализирана от Общински съвет на Асеновград беше план-сметката по въпроса с чистотата в общината. Това се наложи поради разлика в зал...

„Там за първи път събрахме книги. Свои произведения от личната си библиотека вкъщи дариха не само ученици и преподаватели, а и други познати и непознати хора. Решихме да ги подредим в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, тъй като доста хора я посещават.“, обясни Илиев. Вече около седмица книгите се продават във фоайето на библиотечната институция. Наредени са две маси, като са налични и още произведения в резерв. Интересът към книжния базар нараства с всеки изминал ден. Често млади и по-възрастни хора се спират, разглеждат и купуват. Почти всяка вечер посетителите на събитията от „Дни на книгата“, провеждащи се Градката библиотека, си взимат по една, две или повече творби. Цени не са поставени – няма обособена точна горна или долна финансова граница. Всеки може да вземе колкото книги иска, като сам преценява каква сума би могъл да отдели за каузата. При базара е разположена и кутия, в която могат да се даряват средствата в помощ на Дневен център за работа с деца с увреждания. Книгите, които се продават, са от абсолютно всякакъв жанр. Има детски приказки, романи, научни произведения и други.

Има и творби от автори за 12-ти клас, които са включени в матурата по български език и литература. Базарът ще остане до следващия вторник /10.04.18 г./. Тогава ще бъдат преброени събраните пари и ще се вземе решение дали книгите ще останат, дали да бъдат преместени на друго място, или да бъдат прибрани. „Смятаме, че посетителите на асеновградската библиотека ще проявят по-засилен интерес към инициативата именно по време на предстоящите светли великденски празници. А относно събраните средства - решили сме да не даряваме пари. Смятаме, че е по-добре направо да закупим неща, от които Центърът и децата в него имат нужда.“, каза в заключение председателят на Общинския младежки съвет в Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com