Младежи събират идеи, за да спрат обезлюдяването в Родопите

4729
Младежи събират идеи, за да спрат обезлюдяването в Родопите

Десетки младежи от „Резиденция Баба“ обсъждат проблемите на възрастни хора, живеещи в обезлюдените родопски села от община Лъки - Югово, Джурково, Манастир и Дряново. Момичетата и момчетата са предвидили няколко събития за днес (13 август) и за предстоящите три дни. Чрез своите идеи и инициативи те целят да се обособят проблемите, довели до обезлюдяване на тези села, информира кореспондентът на Actualno.com за Асеновград.

Младите хора ще се опитат да решат страданията и несгодите на възрастните, живеещи в четирите населени места. Те ще изслушват бабите и дядовците и заедно млади и стари ще обмислят как да предотвратят обезлюдяването на родопските кътчета. Специалните събития, които резидентите са подготвили, стартираха още в сутрешните часове на днешния ден. Участие в тях може да вземе всеки, който има желание да се потопи в традиционната родопска култура на община Лъки.

Видин запустява

Във Видин става все по-голяма рядкост да видиш млади хора. Дори в делничен ден в града се забелязват само пустите улици, затворените за...

Днес бе проведен общ поход до част от параклисите на село Югово. За гостите организаторите подготвиха изненада. Те обявиха конкурс за идея за изработване на графити (място и изображение). Идейните предложения трябва да са свързани с история, която са научили от разговор с местен жител.

Утре /14.08.15 г./ в село Дряново младежите са предвидили полагане на маркировка на машрут по екопътека. Началото на събитието е обявено за 9 ч., а срещата е в центъра на населеното място. В събота /15.08.15 г./ предстои провеждането на два традиционни събора. От 11 ч. в село Манастир - на мемориален комплекс „Света Богородица“, и от 16 ч. в Джурково. И в двете населени места резидентите ще помагат на местните да се справят с подготовката за празненствата. В село Манастир младежите ще открият събитието с изпълнение на „Хубава си, моя горо“, а в Джурково резидентите от „Резиденция баба“ ще месят хляб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com