На топло в асеновградското читалище - мисията (не)възможна

1600
На топло в асеновградското читалище - мисията (не)възможна
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Кога ли зрителната зала в асеновградското читалище „Родолюбие“ ще предостави нормални условия, в които да се поставят театрални постановки, да се провеждат концерти и спектакли? Може би се вижда краят на температурите в залата, близки до 10 градуса и през зимата, и през лятото? Или пък не?

Често се е случвало събития да бъдат отлагани заради недостатъчен брой продадени билети. И хората остават разочаровани, и артистите също, разказва кореспондентът на Actualno.com.

Закрит детски дом в Асенoвград се възражда като Дневен център за деца с увреждания

Закритият дом за деца, лишени от родителски грижи в Асеновград, отново ще бъде оживен от детски гласове. Това ще се случи до края на 20...

Години наред имена като Асен Блатечки, Мариан Бачев, Мария Сапунджиева и други небезизвестни актьори, гостуват с пиеси в Асеновград. Неведнъж се е случвало да иронизират състоянието на читалище „Родолюбие“ - импровизирайки на сцената или публично чрез социалната мрежа и медиите. Въпреки това, развитие и резултат по проблема до момента няма. Любителите на театралното изкуство в Асенoвград продължават да „боледуват“ по темата и са принудени да пътуват до близките културни центрове в Пловдив, където е уютно, топло и приятно и някак неусетно изминава времето на постановката.

А онези, които все пак проявят смелост и решат да посетят гостуващ театър в асеновградската зала, се зареждат с шапки, шалове и дебели якета. Частично след сигнали от читалището са правени подобрения на газовата инсталация, монтирани са и конвектори, които представляват отоплителни тела, твърди инженер Атанас Тошев – директор Дирекция "Строителство, благоустройство, строителен контрол и екология” към Община Асенoвград. По думите му, отоплението се ползва само в момент, когато в читалището се провежда мероприятие, понеже явно самата институция няма ресурс за по-често ползване.

Тези два конвектора обаче явно не са достатъчни, за да отоплят цялото пространство, в което се включва и балкон, и побира общо публика от над 150 души. Парадоксът в случая е, че самото читалище „Родолюбие“ не стопанисва зрителната зала, която се намира в сградата му, но отговаря за всички останали помещения. Ангажимент за нея има Община Асеновград. Защо това е така, не става ясно засега.

И все пак в края на 2017 г. нека завършим оптимистично и с надежда темата по този казус. Бледото блещукане на светлината в тъмния тунел на проблема изглежда ще се види през 2018 г. Тогава по Оперативна програма „Региони в растеж“ Община Асенoвград възнамерява да кандидатства с проект за обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност на сградите на читалище „Родолюбие“ и Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в града.

Жители на нов квартал в Асенoвград искат път до домовете си

Граждани, установили се в новоформиращ се жилищен квартал в Асенoвград, твърдят, че газят кал пред домовете си заради липсата на пътна ...

Прогнозната стойност на проекта е в размер на над 2 870 000 лева. Близо 1 765 000 лева ще бъдат вложени в частично подобряване работата на съществуващата отоплителна инсталация и ремонт на читалището. С останалите около 1 110 000 лева ще се подобри състоянието на библиотечната сграда. Срокът за изпълнение на всеки един от обектите е 30 месеца от датата на подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ.

Изпълнението на дейностите по проектите в двете културни институции няма да попречи на тяхното нормално функциониране, категорични са от градската управа. Кога ще се случи кандидатстването и дали Община Асенoвград ще бъде одобрена, предстои да разберем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com