Над 20 000 лв. даде община Асеновград за култура

2212
Над 20 000 лв. даде община Асеновград за култура
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Около 25 000 лева отдели община Асеновград, за да подпомогне културата в града. Разгледани и гласувани бяха 25 предложения, сред които са финансиране издаването на книги, реализирането на спортни проекти, осигуряване на финансови средства за участия на танцови състави във форуми и състезания.

2 500 лева бяха отпуснати за организиране и провеждане на двудневно състезание по бягане и планинско колоездене "Асеновградски баири". С 1 000 лева ще бъде подпомогнато Сдружение с нестопанска цел "Детска песен - Надежда Хвойнева", което ще ползва парите за участие във фолклорни надпявания и фестивали из страната. Със същите основания Тракийско дружество "Родопи" бе подпомогнато с 1 000 лева. Финансовата помощ е нужна на организацията, за да се включи в международни, регионални, местни и национални конкурси и събори.

Илияна Йотова: В наши дни не е модерно да се прави култура

„Живеем във времена, в които не е модерно да се говори, да се прави култура.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при ...

2 000 лева Общински съвет-Асеновград отдели за финансиране издаването на броеве 15 и 16 от списанието за литература, изкуство и култура "Нов вечерник". Други 2 000 лева гласуваха съветниците на града и за финансиране на художествената самодейност на четири състава в Народно читалище "Свети преподобни Паисий Хилендарски". Сред тях са танцови формации, литературен клуб, детска група за оперно пеене и гайдарска група. Туристически хор "Родопски звуци" бе подпомогнат с 1 000 лева, които ще бъдат оползотворени за участия в песенните празници в Казанлък, Горна Оряховица, Самоков и Стара Загора.

Издаването на книгата "От извора" на асеновградчанинът Георги Коройчев бе финансирано със сумата от 1 000 лева. Толкова бяха отпуснати и за Клуб по балкански танци "Асеница". С помощта танцьорите ще успеят да се включат във фестивала за танци и песни "Grand Alegria" в Испания. Асеновградското читалище "Родолюбие" получи 2 000 лева. С тях ще бъдат финансирани изявите на художествената самодейност на Самодеен театрален състав "Театър без граници", на детската фолклорна танцова група и на Балетно студио "Терпсихора".

С 2 000 лева бе подкрепено Народно читалище "Христо Ботев" в село Избегии. Отпуснатите средства ще бъдат ползвани за участия на ДТС "Избеглийче" в танцови фестивали, които ще се проведат в селата Арбанаси и Лозен. В същото време, част от средствата ще бъдат вложени и в организиране и реализиране на честванията по повод 100-годишнината от създаване на читалището. Още 1 000 лева общината в Асеновград отдели за финансиране участията на Танцов състав "Станимака" в конкурси във Велико Търново, Несебър, Созопол и Първомай.

Читалище "Христо Ботев" в село Нареченски бани също поиска 1 000 лева, с които да осигури участие на художествената си самодейност във фестивали в Кюстендил и Албена. Същата сума бе отпусната и за Народно читалище "Христо Ботев" в село Новаково. Чрез парите ще бъде осигурено участието на групата за изворен фолклор в различни мероприятия по народно танцово изкуство. Читалище "Никола Йонков Вапцаров" в село Тополово също тази година отбелязва 125-годишен юбилей от създаването си. Освен това, се нуждае от средства за финансиране на любителско творчество на група за изворен фолклор, която ще има изяви в различни населени места на страната.

Министърът на културата за НДК: Боршош е харчил не за основна дейност, трябват още пари

Разбира се, че правя пълна инвентаризация на НДК. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който уточни, че "откриваме различни н...

Своята книга "Храмът е мост от днес към вечността" ще има възможност да издаде Мария-Лора Запрянова. За издаването на малък тираж от творбата Общински съвет-Асеновград гласува "За" отпускането на 600 лева. Същата сума бе отделена и за Катя Рускова, която с паричната помощ ще може да издаде стихосбирката си. Финансова подкрепа в размер на 1 000 лева за участия в различни състезания, фестивали и конкурси ще получат още Сдружение "Фолклорна формация Карлък-2015", Сдружение "Клуб за танцово изкуство "Весеница и Спортен клуб по модерен балет, танци и аеробика "Косара".

Финансово подпомогнат със средства в същия размер е и проектът на "Съюз на творците" в Асеновград. Членовете му планират да провеждат пленер за детска рисунка под надслов "Асеновград през моите очи" превърналата се в традиция церемония по връчване на наградите "Достоен асеновградчанин". 2 500 лева отпусна Общинският съвет в града на Клуб по спортни танци "Асеновец" за реализиране на проекта "Спорт срещу апатия". Още 2 000 лева бяха отделени и за интересен проект на Национално сдружение за единство и партньорство-Пловдив, чиято цел е финансиране създаването на филм за успели асеновградчани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com