Над 400 бегачи ще се състезават в „Битката на титаните“ край Асеновград

4171
Над 400 бегачи ще се състезават в „Битката на титаните“ край Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Над 400 бегачи ще се състезават в „Битката на титаните“ край Асеновград тази година. Из полите на Родопите своите сили и издръжливост в петото издание на ултрамаратона „Персенк Ултра“ ще премерят участници от 19 държави. Те ще имат на разположеие максимум 44 часа. В близо 160-километровото състезание ще се включат най-добрите планински бегачи на дълги разстояния от България и света. Сред тях са около десетина асеновградчани, включително и шампионката при ветераните на „Трявна Ултра 2017“ Мая Танева.

Състезателите ще преминат по един от най- атрактивните планински маршрути в Европа. Обичайно, състезанието по планинско бягане включва три трасета. Днес точно в 18 ч. на лентата за старт/финал на площада в Асеновград ще застанат атлети от Аржентина, Армения, Австралия, Бразилия, Великобритания, Гърция, Ирландия, Испания, Македония, Малайзия, Холандия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Турция, Украйна и Чили. Стартът на дистанциите от 110 километра и 160 километра ще бъде даден точно в 18 ч. тази вечер. Маратонците на 50 километра ще стартират утре /19.08.17 г./ в 10 ч. от село Орехово. Най-дългият маршрут е този, на „Персенк Ултра“ – 160 километра.

Пътят Ком Емине 600

На 1ви Август 2017 Антония Григорова ще стартира по маршрута Ком – Емине с цел скоростно преминаване на 600те километра по билот...

Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

В сравнение с миналогодишното издание на асеновградския ултрамаратон, трасето сега е с увеличена дължина и трудност. От старта на централния площад в Асеновград състезателите ще поемат по изключително предизвикателна дестинация. Ще преминат през местността „Високата пещ“, хижите „Гонда Вода“ и „Безово“, насочвайки се към връх Червената скала и продължавайки по стария Римски мост към село Югово и хижа „Пашалийца“, село Павелско, село Малево и село Орехово. От там бегачите ще поемат през Каньона при Цирикова църква към уникалния природен феномен Чудните мостове. През стария Римски път ще преминат в близост до връх Голям Персенк и местността „Мезаргидик“, достигайки до хижа „Персенк“. Следват „Митницата“ – село Орехово – „Бяла черква“ – връх Баба, а на 150 километра от трасето ще трябва да пресечат Лясковската река, след което ги очаква финал в Асеновград.

Втората по големина дистанция от маратона е наречена „Диво прасе ултра“ и е с дължина 110 километра. Най-малката – „Орехово ултра“ е дълга 50 километра. Ултрамаратонът „Персенк ултра“ е с шест точки на трудност и е квалификационен за Световното първенство във Франция догодина. Стотици доброволци от подкрепителните пунктове по маршрута ще се грижат за участниците в състезанието. Новото тази година е, че ще бъдат дисквалифицирани състезатели, замърсили околната среда по време на бягането си. При проверката на старта, пакетираната храна на бегачите ще бъде маркирана със съответния състезателен номер. При почистването на трасето, след края на ултрамаратона, участници, позволили си да замърсят природата, ще бъдат дисквалифицирани.“, посочват организаторите.

Мая, пробягала 141 км в планината: Отдалече чух рев на животно, изпитах страх и респект

42-годишна асеновградчанка пробяга 141 километра и спечели златото в своята възрастова група „Жени ветерани – 40-44“ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com