Не казват колко на брой са бездомните кучета в Асеновград

1885
Не казват колко на брой са бездомните кучета в Асеновград
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

Едва 95 са домашните кучета, регистрирани в Община Асеновград от началото на годината до края на месец август, стана ясно след запитване на Actualno.com до градската управа. От там не отговориха на въпроса ни какъв е броят на регистрираните безстопанствени кучета в града. Дали това означава, че подобен регистър в Общината липсва, или при улова и обработката им, броят на четириноги не се записва, остава да гадаем.

Интересн факт е, че в противоречие с това, в отговора си местната Администрация посочва констирано намаляване популацията на безстопанствените кучета, според броя на уловените и обработени през 2017 г. Последната акция за улов на безстопанствени кучета на територията на Асеновград е проведена на 22.08.18 г. Изпълнители на дейността са общинските предприятия „Зооветеринарен комплекс”-Пловдив и „Благоустрояване”-Димитровград, с което в Асеновград също се извършва улов и ветеринаро-медицински манипулации на безстопанствени или скитащи кучета. И както е по Закон, бездомните четириноги биват улавяни, кастрирани и маркирани с ушни марки. След това се връщат обратно там, откъдето са уловени.

Има ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от "Конската чешма"

Съществува ли риск за здравето на асеновградчани, ползвали водата от „Конската чешма“ в Асеновград? Екипът на Actualno.com ...

На територията на асеновградска община се срещат кучета с жълти ушни марки, поставени от Общинско предприятие „Зооветеринарен комплекс”-Пловдив. А тези, с розовите ушни марки, са обработени от Общинско предприятие „Благоустрояване”-Димитровград. Междувременно, на последното си заседание съветниците в града приеха изменение в Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на общината. Промяната касае срока, в който собственикът на придобито домашно куче трябва да регистрира любимеца си. От 7-дневен, след издаване на ветеринарно-медицински паспорт, срокът се променя на 3-месечен.

Изменението касае и собствениците на ловни кучета, които вече не са освободени от такса. По този параграф имат право да не плащат само собственици на кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни и се отглеждат в регистриран животновъден обект. „Направените нормативни промени в общинската наредба ще допринесат за намаляване популацията на безстопанствените кучета и ще повишат отговорността на собствениците на домашни кучета на територията на община Асеновград.“, посочват от пресцентъра на Администрацията в града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com