Общински съветници: Асеновград е „потънал в дългове” заради Водния цикъл

3982
Общински съветници: Асеновград е „потънал в дългове” заради Водния цикъл
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

В задкулисие и ощетяване на Общината с милиони левове, общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Асеновград обвиняват кмета на града доктор Емил Караиванов. Чрез „Отворено писмо-декларация”, те се обръщат към обществеността и градската управата с твърдението, че теглените в последната година заеми, за да продължи изпълнението на проекта за Воден цикъл, ще остави асеновградчани със сериозни задължения. Според общинските съветници, Администрацията на Асеновград е „потънала в дългове“ и след края на мандата на сегашните управници, през 2019 г., тя ще е длъжник с близо 35 000 000 лева. И поради невъзможността да се изплатят тези средства, градът ще остане „разкопан – с недоасфалтирани улици“.

От ПП ГЕРБ-Асеновград са категорични, че ще сезират Прокуратурата за начина на провеждане на всички обществени поръчки по проекта за Воден цикъл. Чрез специализираните органи съветниците ще търсят отговорност от градската управа за това, дали действията са извършени умишлено, или грешките са допуснати поради некомпетентност. Доводите за твърденията на съветниците са, че Общината е осъдена да изплати сумата от над 9 000 000 лева - финансова корекция. Твърдението на съветниците от опозицията в местния парламент касае седем договора, сключени с фирми изпълнители. Освен за тези средства, чрез декларацията си групата на ПП ГЕРБ в Асеновград търси отговорност от ръководството на града и още за „недопустими разходи, финансови корекции, непризнато ДДС и други, възникнали по време на реализацията на проекта.” Опозиционерите твърдят също, че поради нанесените корекции, управлението на Асеновград, в лицето на доктор Емил Караиванов, прикрива умишлено информация за заведени съдебни дела пред различни инстанции.

Краят на разкопаването по Водния цикъл в Асенoвград - през май

В график, с минимални отклонения, се движат дейностите по проекта за Воден цикъл в Асенoвград, засега, предаде кореспондентът на Actual...

В отговор, от трибуната на местния парламент, градоначалникът посочи, че Общината вече е дала обяснение по подобни сигнали. Той потвърди, че са заведени няколко съдебни дела. По думите му, обаче, не са наложени корекции в размер на над 9 000 000 лева, а сумата възлиза на по-малко от 5 500 000 лева, което е едва 5% от мащабната инвестиция. „Така че няма някакви хипотетични 10 000 000 лева, които няма да ни позволят да завършим проекта.“, обясни градоначалникът. Кметът Караиванов увери, че преустановяване на дейностите по Водния цикъл в Асеновград няма да се случи, тъй като Общинска администрация се разплаща редовно с фирмите изпълнители. В подкрепа на думите си, той заяви, че не са налице и неразплатени средства към настоящия момент, а последното плащане е извършено преди два дни, като изплатената сума към изпълнителите е в размер на около 6 000 000 лева. Доктор Емил Караиванов посочи, че по проекта за Водния цикъл няма и непризнато ДДС. „И все пак, гражданите на Асеновград не са длъжни да изплащат тези 5 000 000 лева, заради това, че някой не си е свършил работата.”, репликира отговора на кмета, председателят на групата на ПП ГЕРБ в града - Костадин Яков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com