По 2 000 лв. отпусна ОбС-Асеновград за треньор по волейбол и болна от муковисцидоза

2570
По 2 000 лв. отпусна ОбС-Асеновград за треньор по волейбол и болна от муковисцидоза
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Общинарите в Асеновград подпомогнаха финансово Кръстьо Момчилов - треньор на волейболния клуб в града. Идеята е по предложение на асеновградските спортни клубове. Средствата, който се отпуснаха с решение на Общински съвет-Асеновград, са в размер на 2 000 лева. Чрез тях Момчилов ще подпомогне покриване на разходите си по смяна на тазобедрена става, чиято обща стойност е в размер на над 6 600 лева. Волейболният треньор е с установена двустранна коксартроза. Заради това, през миналия месец му е извършена тотална смяна на дясна тазобедрена става.

Тъй като сумата е непосилна за семейството, а и предстои подмяна и на лявата тазобедрена става, след което - и дълго лечение, спортните клубове в Асеновград се обединиха в общата идея. "За съжаление и на нашите клубове също са ограничени и реалната помощ, която можем да предложим, е нищожна", казват в обръщението си за подкрепа от общината колегите на Момчилов. Поради заболяването си пък той самият няма възможност да води тренировките на отбора, вследствие на което спадат резултатите, а от там и финансовото подпомагане на клуба. Към момента волейболният треньор и съпругата му разчитат единствено на нейната заплата в семейството.

Болните от муковисцидоза: Държавата ни обрича

България обрича пациентите с рядкото генетично заболяване муковисцидоза. Грижите за тези болни са на по-високо ниво дори в съседна Маке...

Освен на Кръстьо Момчилов, общинските съветници на Асеновград подпомогнаха и още двама асеновградчани. Още 2 000 лева те отделиха за 44-годишната Камелия Чернева. Средствата са необходими на жената за закупуване на животоспасяващи лекарства и консумативи. Чернева страда от рядкото заболяване муковисцидоза и за да поддържа състоянието си се налага в домашни условия ежегодно да провежда скъпоструваща венозна антибиотична терапия, която е с различна продължителност. Общата стойност на медикаментите е в размер на близо 4 000 лева. Камелия получава пенсия в размер на около 230 лева и интеграционни добавки от 22,50 лева, отпускани ежемесечно от Дирекция "Социално подпомагане-Асеновград". Асеновградчанката е една от малкото пациенти, носещи заболяването, доживели до тази възраст.

200 лева бяха отделени и за подпомагане на абитуриентка, останала с един родител.

Местните съветници отпуснаха 100 лева и за майка на дете, което е на 2 г. и 6 м. Тя е неомъжена и поиска помощта от общината, за да може да закупи дрехи и храна за рожбата си. Лидия Исакова е на 39 г. Тя казва, че отглежда детето си сама, майчинството й не е платено и няма доходи от трудова дейност. Единствените й приходи са в размер на 40 лева месечно от детските добавки. Лидия Исакова вече веднъж е получавала еднократна социална помощ с решение на Общински съвет-Асеновград през 2018 г. в размер на 200 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Опесъчават се пътищата в планинската част на община Асеновград

Подобряват енергийната ефективност на СЗ „Асеновец“ в Асеновград

100 бр. знамена за асеновградчани – безплатно в навечерието на Коледа

Дядо Коледа пристига в Асеновград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com