Провежда се Нощта на музеите в Асеновград

3908
Провежда се Нощта на музеите в Асеновград
Снимка: Наси Маркова

Тази година в град Асеновград Нощта на музеите и галериите бе открита днес точно 18 ч. Тя ще се проведе в общо три музейни сгради – Исторически музей, Етнографска къща и Старинно училище „Свети Георги”, предаде кореспондентът ни от града.

По традиция Асеновград отбелязва на различна дата Нощта на музеите и галериите в нашия град и в Пловдив. Причината за това е жителите на двете населени места да имат възможността да посетят по-голям брой културни мероприятия и обекти. Исторически музей-Асеновград ще бъде домакин на следните събития, които се провеждат днес в сградата на Старинно училище „Свети Георги”:

Започна санирането на първия блок в Асеновград

Започна санирането на първия блок в Асеновград по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това...

- 18 ч. - откриване на фотоизложба „Незабравеният Асеновград” на гражданска инициатива „Станимашка фотографчийница”

- 19 ч. - изложба живопис „Есенен салон” на асеновградски и пловдивски художници.

В сградата на Исторически музей Асеновград, посетителите ще могат да разгледат фотодокументална изложба „Памет за Съединението”. Тя бе открита по повод 130 години от Съединението на България. Изложбата представя снимки на дейци от Конушката околия. Фотосите са подредени в няколко табла с кратка история към тях. За първи път е представено и родословното дърво на поп Ангел Чолаков, „героят от 6-ти септември”.

През 2015 година Асеновград отбелязва 100 години от създаването на тютюнева кооперация „Асенова крепост”. По този повод Историческият музей в града е домакин на гостуващата изложба „Емфие, тютюн и сие”, представена от Исторически музей Горна Оряховица в Етнографската къща в Асеновград. Изложбата е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и вредител на човечеството. Тази иновация не подминава Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за обществото. Характерни са и множеството реклами, като послания и въображения за тютюнопушенето.

Началниците на полицията в Асеновград и Първомай бяха пуснати под гаранция

Арестуваните началници на РПУ-тата в Първомай и Асеновград са пуснати на свобода под парична гаранция. Васил Налбантов и Димчо Теме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com