Първото училище в Асеновград се руши, с петиция граждани искат реставрация

4463
Първото училище в Асеновград се руши, с петиция граждани искат реставрация
Снимка: Actualno.com

Първото държавно школо в Асеновград, известно сред местните като Караалановото училище, продължава да потъва в забрава и разруха. Сградата му се саморазрушава все по-активно.

Стъкла на прозорците отдавна липсват, мазилката на фасадата постепенно се срутва, а покривната конструкция едва ли ще издържи следващ валеж. Опасността от евентуална загуба на един от последните останали паметници на културата от местно значение в Асеновград провокира асеновградчани да инициират онлайн петиция.

17-годишен е с опасност за живота, след като бе блъснат от 19-годишен с "Мерцедес"

Млад велосипедист пострада тежко, след като бе отнесен от „Мерцедес“ в Асеновград. Инцидентът стана снощи, малко след полун...

Чрез нея те се обръщат към ръководството на града с молба за незабавна реставрация и съхраняване на Караалановото училище. Петицията стартира в рамките на вчерашния ден, а положените до момента подписи са вече около 100.

„Светилниците от недалечното ни минало са безпощадни разобличители на нашето безхаберие и апатия, нека ги съхраним, за да има какво да държи съвестта ни будна и духа ни горд.“, е изразила мнението си една от подписалите се дами.

Подписката е подкрепена от жители не само на Асеновград, а и на Казанлък, Пловдив, Смолян, София, че дори и от асеновградчани, в момента живеещи извън България. Собствеността на паметника на културата от местно значение се разпределя между Община Асеновград и частно лице.

“Години наред не са предприемани абсолютно никакви мерки за укрепването на покрива на сградата и тя се руши пред очите на всички.”, посочват инициаторите на петицията.

Над 250 души три дни чакаха „July morning” във Фестивала „Асеновград – град Приключение“

Повече от 250 приключенци и още над 50 организатори от клуб „Танград“ съживиха планината край Асеновград през изминалия уик...

И напомнят, че в Инвестиционната програма за 2017 г. на Асеновград за ремонт на сградата бяха заложени 50 000 лева. С течение на времето ремонтни дейности не бяха извършени, а състоянието на държавното трикласно мъжко училище в някогашна Станимака непрекъснато се влошава.

След справка става ясно, че сградата е застрахована, но застраховката не поема щети, причинени от липсата на поддръжка на имота, а само – вследствие на случили се бедствия и стихии. Подписалите се в онлайн подписката искат не просто козметичен ремонт или подмяна на покривната конструкция. Те настояват за извършване на цялостно ремонтиране на сградата, реставрация и социализация.

“Г-н Караиванов, с тези подписи тук Ви показваме, че всички ние милеем за града и неговото минало и настояваме, като градоначалник и човек, застанал начело на Асеновград, обещал да направи този град по-красив, с памет за миналото и визия за бъдещето, да предприемете нужните мерки! … Спасете Караалановото училище!”, обръщат се в заключение към градоначалника Емил Караиванов подкрепилите петицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com