Разрушена е асфалтовата настилка на пътя към манастира „Света Петка“ край Асеновград

1893
Разрушена е асфалтовата настилка на пътя към манастира „Света Петка“ край Асеновград

Разрушен е изграденият преди няколко години участък от пътя към манастира „Света Петка“ край Асеновград, предаде кореспондентът на Actualno.com.

Асфалтовата настилка на места е доста увредена, а другаде почти липсва. Причина за това, според Костадин Яков – общински съветник от ГЕРБ – е преминаването на тежкотоварни камиони, които пренасят материалите, добити от кариерата. Самата тя се намира в непосредствена близост до района.

Обрисуват спирки в Асеновград по време на Фестивала на уличното изкуство

Първият по рода си Фестивал на уличното изкуство предстои в Асеновград в началото на следващия месец. „Неслучайно той ще носи име...

Опасност от активиране на свлачище съществува и заради дейностите, извършвани под самия път. Казусът с изграждането на пътния участък към манастир „Света Петка“ край Асеновград започна преди години.

„Средствата, отпуснати за целта, с решение на Министерски съвет от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, бяха в размер на около 500 000 лева. Изградена бе отсечка с дължина близо 900 метра, за която бяха необходими приблизително 200 000 лева. Останалата част от сумата бе пренасочена от Манол Генов – в качеството си на заместник-кмет преди няколко години - за ремонт на пътя към Асеновата крепост.“, припомни Костадин Яков.

Кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов обясни, че е подписан договор с фирмата, извършваща дейността. Според клаузите, на всеки две години тя ще се отремонтира щетите по пътя към манастира „Света Петка“ за собствена сметка. Същият отговор е получила и монахиня Юлита – игумения на храма.

Тя е сигнализирала за проблема с писмо до Обласната управа в Пловдив. Припомняме, че преди по-малко от година жена пострада тежко точно на този път, вследсвтие на взривни дейности в каменната кариера. Съдебно дело се водеше дълги години и между игуменията на манастира и фирмата, изпълняваща концесията. То завърши преди броени месеци.

Празни коридори в МБАЛ-Асеновград. Напрежение сред пациентите няма

Празни останаха днес болничните коридори на МБАЛ-Асеновград. Десетина бяха чакащите пред дежурния кабинет на етажа, в който се намират ...

Решението на Върховен административен съд бе в полза на концесионера. За доизграждане на останалата част от пътя, достигаща до самия храм, през ноември миналата година бе внесена подписка в Община Асеновград. Към този момент резултатът сочи, че такова не е започнало и изграденият и цялостно асфалтиран участък е разрушен.

Целта на създаване на път до обителта е миряните да имат достъп до манастира „Света Петка“ и посещенията да нарастнат. Ако не бъдат взети конкретни мерки в най-скоро време, съветници от ГЕРБ в Асеновград възнамеряват да сезират прокуратурата и да подадат жалба до Министерски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com