Ромски деца опитаха да оберат аязмо в църква

4557
Ромски деца опитаха да оберат аязмо в църква
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Роми опитаха да крадат от асеновградски храм. Четири ромски деца направиха опит да оберат аязмото на църквата „Света Богородица-Благовещение“ в Асеновград, предава кореспондентът на Actualno.com.

В резултат е счупено предпазното стъкло над чудотворната икона, потопена в светената вода, в която живеят риби.

Малки асеновградчани с увреждания с победа от тунир по Адаптиран крикет

Златната Купа от турнир по Адаптиран крикет на маса си заслужи Дневният център за деца с увреждания в Асеновград. Отборът, носещ името ...

Според вярванията, Божията майка чува молитвите на миряните, дошли да се преклонят пред нея. Желанията и молбите се сбъдват на онези, които видят и трите риби едновременно. Казват, че водата е лечебна. Именно заради уникалното свещено аязмо, храмът в Асеновград е известен сред местните, като „Рибната църква“.

Случката с ромските деца се разиграла преди няколко дни. Обичайно, вратата на аязмото е заключена, а ключът се дава лично на всеки от богомолците, който иска да се докосне до вълшебното място. В този ден там е имало жена, която излязла и незнайно защо вратата останала отключена, обясниха пред Actualno.com от църквата. Ромите се промъкнали в аязмото и с черпака, с който хората си наливат от свещената вода, опитали да съберат монетите, пуснати при иконата, предполагат служители в храма.

Очевидно, опитът им се увенчал с неуспех и решили да сменят тактиката... В този момент отец Веселин - един от общо двамата свещеници в църквата - имал уговорка с миряни, които го чакали в двора. Очевидци твърдят, че когато децата чули гласа на свещеника вероятно се уплашили и в опита си да избягат счупили част от предпазното стъкло на иконата. Чувайки шума, църковните служители влезли при аязмото и намерили едното от ромските деца, нагазило до кръста в светената вода, чиято дълбочина е около метър. Така, някои от „нашествениците“ били заловени, а конкретната причина за извършване на деянието все още не е ясна.

Основното предположение на служещите в храма е, че децата са искали да съберат монетите, лежащи на дъното при чудотворната икона на Света Богородица. Водата в аязмото на Рибната църква в Асенoвград непрекъснато се обновява, увериха от храма. От там се обърнаха с апел към миряните да не пускат стотинки при Светинята, тъй като се разваля качеството на живителната течност. Освен това, този вид дарение няма да послужи по никакъв начин за църквата, тъй като монетата се окислява, получава се корозия и не може да бъде ползвана.

Търсят старинни вещи от ритуала „Калиници“

Старинни снимки, материали и информация за асеновградския обичай „Калиници“ събира Историческият музей в града. Първите няк...

Служителите на асеновградската църква „Света Богородица-Благовещение“ призоваха хората, които искат да оставят пари, да го направят в панерчето край водоема. И увериха, че събраните средства се прехвърлят периодично в главната дарителска каса. Мерките, които ръководството на Рибната църква ще предприеме след тази вандалска проява, която оказа се, не е първа, е да постави решетка над иконата.

Това ще се случи до няколко дни, след като стъклото бъде подновено. По този начин до светената вода ще се достига единствено с оставения черпак, с който всеки може да си налее от нея. Вратата на аязмото на „Света Богородица-Благовещение“ в Асенoвград ще продължи да бъде заключвана, независимо, че мястото е под видеонаблюдение. Вече са поставени и табели, чрез които се забанява хвърлянето на монети, както и потопяването и миенето на ръце и крака във водата на аязмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com