С над 30 000 лева Община Асеновград откупува собственост върху паметник на културата

4699
С над 30 000 лева Община Асеновград откупува собственост върху паметник на културата
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

За близо 30 200 лева Община Асеновград ще откупи собствеността на сграда, включена в списъка с недвижимите културни ценности. Съгласието си за това дадоха съветниците в града. Общината е собственик на на 7/9 идеални части от имота, чиято обща застроена площ е малко над 110 квадратни метра. Сградата е полумасивна, на два етажа и се намира в Метошка махала - на улица „Станимака“ в Асеновград. В съсобственост е между Община Асеновград и семейство Ловчинови. В края на месец март тази година фамилията е подала заявление да откупи правото на собственост върху дела на Администрацията в града. Заявлението е разгледано от Комисията по разпореждане с общинска собственост, а цената е определена от лицензиран оценител, извършил оценката на сградата.

Отчитайки факта, че Общината е собственик на по-голямата част от имота, който е и паметник на културата, е решено да бъде предложено на семейство Ловчинови откупуване на техния дял. Фамилията приема предложението на Общинска Администрация, а средствата за закупуването ще бъдат осигурени при актуализация на бюджета на Асеновград за 2018 г. Засега няма информация дали решение на местната управа е мотивирано от инвестиционни намерения, извършване ремонт на сградата или друго. Междувременно, казусът с друга сграда – пеметник от станимашкото културно наследство – все още не е приключил. В подкрепа на инициативата за спешен ремонт на Караалановото училище (първото класно школо) в Асеновград до момента са се подписали 600 души.

С видеонаблюдение ще се сдобие Палеонтологичният музей в Асеновград

Изграждат система за видеонаблюдение на Палеонтологичен музей „Димитър Ковачев” в Асеновград. Проектът е на стойност 2 000 ...

Подписката вече е внесена в Общинския съвет в града. Въпреки че сградата е включена в Инвестиционната програма на Общината и за нея са заложени 50 000 лева, ремонтни дейности все още не са започнли. Гражданите от инициативния комитет се притесняват, че настъпва есенно-зимният сезон, в който се очакват продължителни валежи, а изпълнението на укрепителните дейности на емблематичната сграда се бави. В искането си, асеновградчани настояват първо за ремонт на покрива. Защото, ако той не се отремонтира спешно, съществува опасност да рухне цялата сграда. 1/18 част от паметника на културата с местно значение е собственост на частно лице. Затова за ремонт ще се разчита на осигуряване на средства, както от общинския бюджет, така и от Национални програми към Министерството на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com