Спортисти борят агресията с видео история за едно тормозено дете

4700
Спортисти борят агресията с видео история за едно тормозено дете
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

„Не позволявайте насилието да унищожи живота Ви, не толерирайте агресията около вас!“ Спортисти от Асенoвград борят агресията сред децата с визуализирано послание. Идеята е на асеновградския Спортен клуб по шинкиокушин карате „Хамон“.

Посланието е оформено и се разпространява чрез специално изготвено за целта видео. Създаден без думи, видеоматериалът казва всичко. „Справедливостта без сила е нищо, силата без справедливост е насилие!“ С тази сентенция започва краткият филм, който само в рамките на 6 минути е събрал историята на цял един живот. Дете е тормозено от свои съученици безпричинно. Това се случва и в клас, и извън класната стая.

Учителка от Асенoвград се нуждае от 10 000 лева за спешна операция

Учителка от Асенoвград се нуждае от спешна финансова подкрепа, за да й бъде извършена операция на гръбначния стълб. 50-годишната Милена...

Няколко пъти то бива „спасявано“ от преподаватели и приятели. По-късно, случайно или не, момчето става част от отбор по шинкиокушин карате. Започва да тренира усърдно и израства не само физически, а и духовно. Създава приятелства, научава се да защитава себе си и другите. Един ден съдбата среща вече порасналото момче с някогашния му насилник, който търси помощ точно от него... „Визуализирано, посланието достига по-лесно до децата.“, каза за Actualno.com председателят на СК „Хамон“-Асеновград Петко Чирпанлиев. Той допълни, че за агресията сред подрастващите се говори и по време на тренировки, но това не е достатъчно.

Целта е да се покаже, че нещата в живота се променят и след време човек от човек търси помощ. Някой ден, когато едно тормозено дете порасне, би могло да стане лекар или учител и тогава насилникът може да има нужда точно от него. Затова е редно подрастващото поколение да се замисли как се отнася с околните и съответно какво отношение очаква към себе си от тях, обясни Петко Чирпанлиев. Той посочи, че не конкретен случай е причината за създаването на видеоматериала. Нито пък деца са се оплакали, че са тормозени или насилвани. Част от мотивите са зачестилите случаи на детска агресия в страната, унищожаването на природните ресурси и други наболели теми. „Всеки трябва да се замисли над това, което прави. Алчността и насилието не са критерий, по който да се уважава личността. Напротив, всеки човек трябва да изпитва уважение към другия не заради това, което има като даденост, а заради онова, което е постигнал сам.“, смята треньорът.

Видеото вече се разпространява в социалната мрежа. Основната идея е на първия учебен ден клипът да достигне до ръководствата на всички училища и детски градини, които проявят интерес да го представят пред възпитаниците си. От пловдивско училище вече са пожелали да участват в кампанията. Те възнамеряват да излъчват видеото през всяко междучасие чрез видеостените в коридорите. Друг вариант е то да бъде представено пред учениците в Час на класа и съответно коментирано, предложи Чирпанлиев. До края на месец септември видеото ще се излъчва и на стената, разположена на площад „Академик Николай Хайтов“ в Асеновград. Засега клубът не е планирал провеждане на мероприятия или лекции с тема за детското насилие и училищната агресия.

Всеки седми ученик в прогимназията спира да ходи на училище

Всеки седми ученик на възраст между 15 г. и 18 г. отпада от училище, сочи статистика. За 2015 г. и 2016 г. броят на учениците, които са...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Обекти от Концепцията на община Асеновград – II част

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com