Стотици малки булки ще озарят Асеновград на Еньовден, избират и най-красивата асеновградчанка

13101
Стотици малки булки ще озарят Асеновград на Еньовден, избират и най-красивата асеновградчанка
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Традиционният обичай "Калиница" и тази година ще облече стотици малки момичета, като булки. Идния понеделник Асеновград ще засияе в бяло. Ритуалът е единствен по рода си и всяка година събора деца и родители от цяла България. Момичета се обличат като булки, символизирайки "слънчовите невести".

Подготовката за обичаястартира още от неделя (23.06.19 г.). Вечерта преди празника всички момичета, които желаят, могат да поставят свои нишани в мълчана вода. Ритуалът изисква младите булки да не са на възраст над 10 г. и да са били калиници по-малко от три пъти. Нишаните могат да бъдат гривни, диадеми, фиби, колиета, обици, брошки или други дребни аксесоари. Те се поставят в бакър с вода, покрито с бяла кърпа и оставено да пренощува на открито - в двора на Етнографската къща в Асеновград.

Еньовден в Асеновград - калинички

Където и да се обърнеш днес в Асеновград, виждаш малки момиченца, облечени в бяло като булки. Възрастта им е от 8-9 месеца до 6-7 год...

На следващия ден, когато настъпва самият Еньовден (24-ти юни), от ранни зори - точно в 08:30 ч. - момите трябва да отидат и да си вземат обратно нишаните. Пред мълчаната вода те ще получават своите наричания за здраве и благоденствие, както и какъв ще бъде бъдещият им съпруг. От 09:00 ч. в храм „Свети Николай Чудотворец” ще бъде отслужена празнична литургия. Час по-късно ще стартира традиционното литийно шествие на малките калиници, което ще достигне до параклис „Света Богородица – Въведение” (Калиница), а след това - и до Градския парк. Именно там в 10:30 ч. ще започне празнична програма с участието на детски вокални групи и връчване на грамоти на калиниците.

Част от тържествата за Еньовден е и културно-развлекателният проект „Красотата на Асеновград”. Чрез него ще бъдат отличени "Малка Мис и Мистър Асеновград 2019". Засега са обявени само часовете и мероприятията, а мястото на провеждане може би ще стане ясно по-късно. Началото на конкурса за красота е обявено за 14:00 ч. в същия ден. В късния следобед - от 17:00 ч. ще има много танци и музика за присъстващите, а половин час след това ще започне концертно изпълнение на Боряна Пантелеева от „Гласът на България“. За 18:00 ч. е предвидено модно ревю, а за 18:40 ч. - музикален поздрав  от Петя Буюклиева. Точно в 20:00 ч. е началото на конкурса Мис Асеновград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com