Ток от мачтов трансформатор убива щъркели край Асеновград

14246
Ток от мачтов трансформатор убива щъркели край Асеновград
Снимка: Actualno.com

Mачтов трансформатор при сметището край Асеновград убива щъркели. Всяка година на това място загиват, в близост до депото за отпадъци, смъртта си намират десетки птици.

За проблема сигнализира асеновградчанинът Иван Стивастаров.

Учебната година в Асеновградско стартира с 41 свободни позиции за учители

Новата учебна година в община Асеновград стартира с 41 свободни работни места за учители с различни специалности, съобщиха за Actualno....

Пред Actualno.com той обясни, че част от щъркелите зимуват в гнезда, разположени близо до сметището, тъй като в него има доста изхвърлена храна, а това ги привлича.

Стълбът се намира на няколко метра от пътното платно и не е опасен за хора или сухозаемни животни. Проблемът е, че щъркеловите криле са големи. Трафопостът е висок около 5 метра, издигнат е върху стоманено скеле и е обезопасен с телена ограда. Опасност съществува заради електричеството с високо напрежение, което протича по жиците.

„Откакто е построено сметището, сигурно едно ято вече е загинало на това място.“, споделя тъгата си Иван. Той обяснява, че от трафопоста са изведени три шини. Когато щъркел кацне на една от тях, няма проблем. Но щом разпери криле да отлети или реши да пристъпи с единия си крак към друга от шините, се образува волтова дъга, която го убива на място.

Над 260 пожара са загасили пожарникарите от Асеновград за осем месеца

На повече от 260 произшествия са се отзовали пожарникарите от Асеновград за периода от началото на 2018 г. до момента. Възникналите пож...

Иван Стивастаров твърди, че по случая е изпратил сигнал до кмета на Асеновград доктор Емил Караиванов, до Регионална здравна инспекция-Пловдив, както и до неправителствена организация, занимаваща се със защита на животните. Засега няма информация за постигнати резултати, относно решението на проблема. Справка показа, че въпросният трафопост е проектиран и изграден по европейски стандарти за подобен вид съоръжения и е собственост на Община Асеновград.

От пролетта на 2018 г. досега се е налагало седем пъти да му се извършва ремонт, именно заради проблеми с птици. „Търси се вариант за ограничаване достъпа им до него.

Това също трябва да се направи спрямо изискванията за безопасна работа на тези електрически съоръжения.“, посочиха пред Actualno.com от Община Асеновград. Според асеновградчанина, подал сигнала, погубването на щъркели може да се прекрати, като над трите шини се постави метален кръг. Така, птиците няма да имат възможност за кацане на проводниците, по които тече ток с високо напрежение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com