В Асеновград погват собственици на сгради с рушащи се мазилки

2706
В Асеновград погват собственици на сгради с рушащи се мазилки

Предупреждения ще бъдат отправяни към собствениците на рискови сгради в Асеновград, чиито конструкции представляват опаност за преминаващи пешеходци. Експертна комисия от Общината планира да направи огледи на различни обекти частна собственост.

Ще се следи за видими признаци за отлепване на мазилка и облицовъчни плочи, за опасни покривни конструкции и т.н. Собствениците на такива сгради ще бъдат предупреждавани за предприемане на мерки, като ще им се определя срок за изпълнение на предписания. Община Асеновград ще постави и стикери с предупредителна информация за преминаващите през потенциоално опасните зони.

Пръскат срещу кърлежи, комари и гризачи в Асеновград

Над 220 декара паркове и зелени площи ще бъдат обработени срещу кърлежи и насекоми в Асеновград. Пръскането с препарат вече старти...

Освен това, предстои спешен ремонт на паметника на културата от местно значение - Караалановото училище в града. Обектът е в съсобственост между Община Асеновград и частни лица. Ремонтните дейности на тази сграда следва да се извършат в най-кратки срокове, посочи пред медии кметът на града доктор Емил Караиванов.

Планира се ремонт по покривната част на обекта, включително и отводняване. Ще бъде премахната компрометираната мазилка и възстановена фасадата откъм улица „Цар Иван Асен II“. За целта в Инвестиционната програма са заложени 50 000 лева и предстои избор на изпълнител. Специализирана експертна комисия извъши оглед и на още няколко проблемни сгради и съоръжения на територията на община Асеновград.

Сред ревизираните обекти е Народно читалище „Свети преподобни Паисий Хилендарски“ в града. Постройката е общинска собственост. Според анализа на експертите трябва да се вземат мерки за основно ремонтиране на покрива на сградата, включително и отводняването му, както и конструктивно укрепване и смяна на дограма. За да бъдат изпълнени предписанията ще се подготви количествено-стойностна сметка и ще се прецени спешността за включване на обекта в Инвестиционната програма или за евентуално финансиране по проект. Друга проверена сграда е собственост на Железопътна инфраструктура - клон Пловдив. Намира се недалеч от гарата в Асеновград.

Обектът е частна собственост. Констатирано е, че е необходимо в спешен порядък да се извърши ремонт на покрива и покривно отводняване, смяна на дограма и поставяне на врати. Собственикът е сезиран от Общината с писмо за извършения оглед и за направените от експертната комисия предписания. Последният от редицата проверени обекти, който се оказа и най-спешен за предприемане на мерки, е стълбищната конструкция при централната поща в Асеновград, както и така нареченият тунел, намиращ се в непосредствена близост.

71-годишна осъди Община Асеновград заради падане на тротоар

71-годишна асеновградчанка осъди Община Асеновград заради падане на неподдържан общински тротоар, вследствие на което си счупила лявата...

Крайното становище на комисията е, че във възможно най-кратки срокове трябва да бъде възложено заснемане на конструкцията, обследване и преценка за укрепване. След осъществяване на всички подготвителни мероприятия, следва да се уточни размерът на разходите, за да се пристъпи към подсигуряване на нужния финансов ресурс. Въпросният обект е с напукан бетон и оголена арматура. Наблюдават се и течове от пукнатините.

След приключване на ремонтните дейности по обособените обекти, общинското ръководство на Асеновград ще изиска възвръщане на похарчените средства от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com