"В зората на цивилизацията" блесна в Нощта на музеите в Асеновград

9809
"В зората на цивилизацията" блесна в Нощта на музеите в Асеновград

"В зората на цивилизацията" е името на първата смарт експозиция в България. Откриването на изложбата се състоя в Исторически музей Асеновград точно в 18:00 часа.

Не случайно тя се представи точно в Нощта на музеите, в която инициатива се включи и Асеновград. Експозицията се състои от общо 20 табла, показващи откритията от ранно- неолитна селищна могила при асеновградското село Мулдава. Всяко от тях показва анимация, която доразказва истоията и легендата на историческата находка.

Европейска нощ на музеите в София

Днес, 16 май в София ще се проведе Европейска нощ на музеите. Над 47 музеи, галерии и културни институти в столицата ще отворят врати,...

За да бъде изпълнена целта повече хора да имат възможността да разгледат изложбата, бяха създадени специални приложения за смартфони и таблети. Те, обаче, работеха само край мобилната експозиция с таблата. Чрез тях посетителите са развеждани от виртуален гид, който им показваше живата колекция от артефакти, открити от археолозите Росица Морева- Арабова и професор Петър Детев през 1965 г.- 1967 г. Тези две приложения показаха представата на автора на смарт изложбата „В зората на цивилизацията“ за живота през неолита, смесвайки живата картина с витруални анимации и видео.

Това е първата археологическа смарт експозиция, която вече получи покани от Френска национална библиотека в Париж и от Ню Йоркския университет, където ще бъде представена от 23.05.15 г.. Интерес към нея има и от Лондон.

До 7 март продължава записването за Нощта на музеите

Българските музеи и галерии, желаещи да участват в юбилейното 10-то издание на европейската инициатива Нощ на музеите, която тази годин...

Междувременно, в Европейската нощ на музеите в Асеновград отворен за посетители беше не само Историческия музей в града, а и Старинно училище „Свети Георги”, както и Етнографската къща. В първия исторически център беше представена изложбата „Изселници, преселници“. Акцент в Етнографската къща, беше мини експозиция с битови предмети. В тази връзка директорът на Исторически музей Асеновград сподели, че целта на музейната дейност в града не е само да се правят изложби, а да се осъществява и напредък в концепцията й за развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com