1000 дни от началото на кризата в Сирия

37956
1000 дни от началото на кризата в Сирия
Снимка: Getty Images / Guliver

На днешния ден се навършват 1000 дни от началото на кризата в Сирия. По този повод еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева разпространи обръщение, в което определя събитията като най-разрушителните в последните десетилетия.

Хиляда дни насилие доведоха до смъртта на десетки хиляди мъже, жени и деца, милиони бяха прогонени от домовете си в търсене на сигурност, отбелязва тя. Хиляда дни на смърт, страх, трудности, лишения и отчаяние. Хиляда дни, в които наблюдаваме появата на цяло изгубено поколение, допълва Георгиева.

Сирийски Кюрдистан иска автономия

Сирийската Обединената демократична партия (ОДП), най-силната кюрдска група в страната, изрази надежди за установяване на автономен к...

Тази трагедия трябва да бъде пресечена и това може да стане единствено по политически път, коментира тя. По нейните думи надеждите за това са свързани с предстоящата през януари втора конференция за Сирия в Женева. Комисарят призовава междувременно от името на цялата международна общност за осигуряването на безпрепятствен достъп на хуманитарните служители до хората в нужда, за защита на цивилните и за спазването на хуманитарното право.

До постигането на мир Европа ще продължи усилията си в
подкрепа на сирийците да преживеят кризата. Досега осигурихме два милиарда евро в защита на живота и за облекчаването на страданията, и ще продължим да го правим, докато е необходимо, заявява Георгиева.

(БТА)

 

 

САЩ оборудваха кораб за унищожение на сирийските химически оръжия

Пентагонът започва оборудването на кораба "Кейп Рей" с модерна система за унищожаване на химически компоненти, използвани за направат...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com