60% от турците са съгласни с медийната цензура

15559
60% от турците са съгласни с медийната цензура
Снимка: Getty Images / Guliver

60% от турците нямат нищо против цензурата върху медиите в Турция, а 61 на сто са съгласни с ограниченията за употребата на интернет, предаде БГНЕС.

Това показва проучване на общественото мнение, проведено от Ipsos KMG Research and Consultancy Company, пише в. "Заман".

Анкетирани са 15 953 души над 14-годишна възраст в 7 региона на Турция. 49,2% от участниците са мъже, а 50,2 на сто – жени.

68% от турците въобще не използват интернет, а 84% предпочитат да гледат телевизия. От почитателите на телевизията 65% гледат най-вече новинарски предавания, а 41 на сто предпочитат различни състезания. 77% от жените гледат турски сапунени сериали, а 40% гледат просто каквото дават по телевизията.

61% от турците не биха се противопоставили на забрана върху интернет в страната им. 60 на сто от участниците в проучването нямат нищо против налагането на цензура върху турските медии.

Изследването показва и степента на интерес към културата в Турция. 96% от участниците никога не са ходили на опера или балет. 73% никога не са били на концерт, 80% не са гледали театрална постановка, а 56 на сто не са ходили на кино. 56% споделят, че не слушат музика, а 29 на сто не слушат радио. 45 на сто от турците не четат книги, а 29% не чета вестници.

Турците рядко пътуват. 45% от анкетираните никога не са били на почивка в родината си, а 94 на сто никога не са почивали в чужбина. 39% ходят на гости на семейството и приятелите си два пъти седмично. 38% никога не вечерят със семейството си в ресторант, а 46% не спортуват редовно.

71% от участниците в анкетата се определят като консервативни, като добавят, че спазват правилата на исляма. 60% от жените се забулват, когато излизат от дома си, а за 46% от мъжете е важно съпругата им да се забулва.

Един на всеки 5 мъже смята за приемливо да удари шамар на жена. 18% от жените са на същото мнение. 61% от господата подкрепят правилото, че жената трябва да има разрешението на мъжа си, за да работи. 57% от жените споделят това мнение. Според 70% от анкетираните на студентките в турските университети трябва да бъде позволено да се забулват, а 57% смятат, че държавните служителки също трябва да имат правото да ходят забулени на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com