Абас се опасява от влошаване на ситуацията в региона

2805
Абас се опасява от влошаване на ситуацията в региона
Снимка: Getty Images / Guliver

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас се опасява от влошаване на ситуацията в региона, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Ситуацията е много сериозна и тежка и може дори да се влоши. Една от основните причини за това е отказът на Израел да поеме отговорност за съблюдаване на статуквото на Свещения хълм. Коментирахме това с държавния секретар Джон Кери в Ню Йорк. Налице е опит за подмяна на статуквото, в частност с джамията Ал Акса", заяви Абас в навечерието на срещата си с шефа на европейската дипломация Федерика Могерини.

"Палестина се стреми към възобновяване на преговорите с Израел на основата на пълно прекратяване на заселничеството. Много сме огорчени от проливането на кръв на наша земя. Призоваваме израелските власти да предприемат мерки за прекратяване на заселничеството, да спрат атаките срещу джамията Ал Акса и възобновят преговорите"

Срещата Абас - Могерини ще се проведе на фона на ескалацията на конфликта в Близкия Изток, довел през последния месец до гибелта на 9 израелци и 50 палестинци. Ранените са над 80. Убитите израелци станаха жертва на нападения на палестинци или граждани на Израел от арабски произход, атакуващи мирни граждани в градския транспорт или на автобусни спирки, ползвайки ножове и дори автомобили.

Междувременно, снощи военното крило на "Хамас" изстреля поредната ракета в посока към Израел. Ракетата е паднала в ненаселения южен район Шаар ХаНегев, без да причинява жертви и щети. В отговор израелските военно-въздушни сили нанесоха два авиоудара по цели в Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com